Враћа форму и осмех
ТЕРАПЕУТСКА ЈОГА

Живот испред нас понекад ставља огромне изазове и не пита нас можемо ли се носити са њима. Управо се то догодило Снежани Радојичић, учитељу корективно терапеутске јоге, која је дипломирала на Филозофском факултету и са великим очекивањима, као и све младе двојке, кренула својим животним путем.

Сигурно најтежа и обесхрабрујућа дијагноза била је када је на рођењу ћерке сазнала да јој дете болује од церебралне парализе а онда годинама после да и сама болује од веома тешке болести – инвазивног аденокарцинома јајника. Није дозволила да умор, мирење са постојећим постану саставни део њеног живота. Прво је почела да ојачава себе. Путовање у Индију, у најбоље школе јоге јој је отворило сасвим нове хоризонте. Боравила је у престижним школама у Керали, Мумбају а у Asana Andiappan College of Yoga Research Centre, u Chenaju,  је завршила школу терапеутске јоге у трајању од 500 сати. Данас је једини сертификовани  IAYAT јога терапеут у региону, са огромним искуством, али пре две године у време најжешће епидемије, корона вирус је није заобишао. Са тешком упалом плућа је завршила на респиратору у болници. Дуго после тога није могла ни да стоји, ни да хода а данас већ ради стој на глави. Њено еластично тело и ведри дух су учинили немогуће. Они који не знају њену животну причу засигурно мисле да је овој шездесетдвогодишњакињи живот итекако био наклоњен. Ретки су тренуци када ћете Снежану видети без осмеха на лицу а корективна јога је била њен физички и духовни алат у многим недаћама из којих је изашла као победник.

Зашто је корективна јога од изузетне важности за савременог човека и по чему се она разликује од друге врсте јоге?

– Јога се као древна вештина  развијала кроз векове на великом подручју индијског субконтинента. Стварале су се многе школе, различити учитељи су ширили  праксу, додавали свој лични печат. Када је јога, почетком прошлог века полако популаризована на западу, неминовно је еволуирала у различите праксе, стилове и покрете.Заједничко свима је извођење  јогичких положаја (асана) који имају како физички, тако и духовни утицај на нас, а разликују се по начину извођења, динамици, следу и циљним групама којима су намењене. Корективно терапеутска јога пружа индивидуални приступ и прилагођава положај телу вежбача, а не тело положају, што је изузетно важно у савремено доба, када човек све више губи осећај за своје тело и велики део дана проводи седећи и не крећући се. Велики значај придајемо правилном држању тела и усклађивању свих делова у једну правилну целину. Користе се бројни реквизити уз помоћ којих лако улазимо у положај и дуже га задржавамо, не би ли смо максимално искористили све добробити положаја. Дајемо јасне и прецизне инструкције о поравнању, са корекцијама за сваког појединца посебно.Корективно терапеутска јога је сублимација свега најбољег, прилагођена свакоме без обзира на године и здравствене проблеме и она не угађа западном човеку у смислу олакшица, већ је остала највернија традиционалној изворној јоги.Она је спој традиционалне јоге и западне медицине.

 

Пише Бранка Ковачевић

Опширније прочитајте у нашем штампаном издању