ЕНЕРГЕТСКА ПСИХОЛОГИЈА
Терапија тапкањем

Свакодневни стрес, уз многа негативна уверења, размишљања и психолошка стања, у чак 85 процената, како кажу истраживања, доводи до здравствених тегоба узрокованих неравнотежом која потиче од енергетских блокада и енергетског дисбаланса у организму. Због тога су се развиле разне методе за лечење и превазилажење тих стања, а најстарија и најпознатија је акупунктура, чији су ефекти одавно потврђени, међутим, многи ову технику не користе због страха од иглица.

О једној новој техници лечења разговарали смо са др Катарином Бадави (Badawi) Мудрић, из Суботице, специјалистом опште и кинеске медицине, практичарем Технике емоционалне слободе (ЕФТ), Реики практичарем и аутором  четири  књиге о здравој исхрани и психологији. Ову технику емоционалне слободе  још популарно називају терапијом тапкањем и препоручује се и као вид самопомоћи, а докторка Бадави је користи већ дуго.

– ЕФТ(Emotional Freedom Techniques) је нова, моћна метода лечења заснована на новим открићима споја енергије (Q и енергија тела), емоција и здравља. То је емоционална верзија акупунктуре, али без иглица. Методу је први  осмислио Гари Крег, пре око 40 година, а ја, у својој пракси,  користим технику емоционалне слободе већ 10 година.

Када се користи техника емоционалне слободе?

– Техником емоционалне слободе се смањује интензитет негативних емоција које се односе на одређени догађај или трауму. Како су негативне емоције, стрес и траума окидачи скоро свих болести, тако се ЕФТ-ом могу отклонити окидачи за, на пример: алергије, астме, артритис и слично. Сам по себи,  ЕФТ се не користи за лечење тих болести већ се отклања емотивни окидач. У комбинацији са акупунктуром, тим методом се може доћи до значајног побољшања здравља и на физичком нивоу.

Многи људи избегавају акупунктуру јер се плаше игала. Како се примењује ова метода?

У суштини, ЕФТ је емоционална верзија акупунктуре, где тапкањем прстима на одређеним меридијанима и акупунктурним тачкама стимулишемо проток енергије. Ради се тако што изолујемо проблем, односно специфичан догађај  и негативну емоцију везану за тај догађај. Затим, измеримо интензитет те емоције на скали од један до 10, где је 10 максимална јачина. Сеанса почиње са тапкањем на ЕФТ тачкама и понављањем кључних речи. Тај процес води терапеут, специјализован за Технику емоционалне слободе, који помно прати све промене на клијенту. У току сеансе се интензитет негативне емоције смањује, а циљ нам је да негативан набој у потпуности нестане.

 

ПИШЕ НАТАША УСКОКОВИЋ

Опширније прочитајте у нашем штампаном издању