Косовска полиција хапси, претреса, блокира путеве
ТЕРОР НА СВАКОМ КОРАКУ

Од како је дошло до оружаног сукоба  у Бањској, 12 километара северно од општине Звечан, 24. септембра, између групе наоружаних Срба  и косовске полиције  од тада  свакодневно косовска полиција обавља претресе српских кућа и приводи Србе у Лепосавићу, Звечану, Зубином Потоку и Koсовској Митровици.  Изговор им је да се  врши претрес поводом истраге догађаја од 24. септембра у Бањској, потврдио је заменик директора полиције Косова за регион север Ветон Ељшани.

Поред полиције у овим акцијама су редовно укључени  на терену и припадници мисије Еулекс.

Поред претреса  српских кућа на северу Косова и Метохије косовска полиција и њен специјални састав Росу  бетонским препрекама и копањем  великих рупа  на  алтернативним путевима који воде према Србији, блокирали су са косовске стране већ десетак српских села, пре свега оних у општини Лепосавић на странама Копаоника и оних на Рогозни.

Села Стануловиће и Зрносек одсечени од Лепосавића од 14. октобра јер је  Косовска полиција поставила дупле бетонске препреке на путу. Оклопна возила косовске полиције и камион са дизалицом су, наиме, 13. октобра увече, поставили дупле бетонске препреке надомак ових села те су њихови житељи сада одсечени од Лепосавића. Стубови су сада постављени ближе општини него они који су постављани ранијих година. На лицу места људи паркирају возила јер од тог места се даље мора пешке до Лепосавића, удаљеног око 15 километара.  Затворен је и пут Лепосавић-Луковска Бања на Копаонику који пролази поред села Јелакце.

Недавно је раскопан и пут изнад Бистрице и Јариња који води до села Ћирковиће, Бановић и Исево па су тако мештани принуђени да излазе преко административног прелаза Јариње и такође се враћају на прелаз Брњак, 100 километара наоколо.

У општини Лепосавић су 13. октобра прокопани путеви преко Белог Брда који воде ка Копаонику, а претходно пут у селу Јошаница који води ка Новом Пазару. Том акцијом се похвалио заменик директора полиције за регион Митровица – Север Ветон Ељшани.

Како је рекао, циљ акције, која је спроведена и на многим другим местима, је спречавање „илегалних кретања на том подручју и борба против криминала”. Ни помена о мештанима који користе вековима те путеве.

А према речима самих мештана припадници такозване косовске полиције су уз помоћ тешке механизације прокопали путеве и поставили велике бетонске плоче. Постављање бетонских баријера на средини путева почело је току прошле недеље.

 

Текст и фотографије Зоран Влашковић

Опширније прочитајте у нашем штампаном издању