Прича о једном мосту
ТРАГЕДИЈА У ИНДИЈИ

Висећи мост Џулто Пул на реци Макчу, туристичка атракција округа Морби у западној индијској држави Гуџарат – више не постоји.

Као што више, осим у сећањима њихових најближих, не постоји најмање 140 људи, међу њима и 34 деце. Одборнику у Скупштини Морбија Моханбајиу Кундарију у једном трену погинуло је дванаест чланова породице с братовљеве и сестрине стране, петоро деце, четири жене и три мушкарца. Сви они су пошли на недељни пикник, у парк с друге стране моста.

Спасено је 170 људи.

У тренутку када је на мосту, према проценама очевидаца било око пет стотина људи, пукао је један од кабалова и подлога на којој су стајали сурвала се заједно са њима у реку.

Мост је седам месеци био затворен због реконструкције, а отворен је 26. октобра због прославе Гуџарати Нове године. Четвртог дана од отварања десила се трагедија која је потресла целу Индију, људски и политички.

Досадашња реакција надлежних била је очекивана. Главни министар Гуџарата Бупендра Пател најавио је да ће држава дати 400.000 рупија (једна рупија је 0,012 долара) породицама погинулих и 50.000 рупија онима који су повређени. Кабинет премијера Индије Нарендра Модија, који је био главни министар Гуџарата пре него што је постао премијер, и који је прошлог уторка посетио место трагедије, најавио је додатну помоћ од 200.000 рупија за најближе сроднике сваког од оних који су изгубили живот и још по 50.000 рупија за повређене. Ова помоћ биће исплаћена из Премијеровог националног фонда за помоћ.

Истог дана када је Моди посетио Морби, Врховни суд је за 14. новембар заказао саслушање и покретање истраге у ствари која је од јавног значаја. Адвокат Висал Тивари који је суду поднео представку рекао је да широм земље постоје слични споменици и стари мостови и затражио да владе индијских држава формирају комисије за испитивање стања ових објеката и процену ризика по безбедност оних који их користе или обилазе. У представци Тивари тражи да се формира „одељење за истрагу грађевинских инцидената“ у свакој држави, које ће да процени квалитет јавних објеката и спроведе хитне истраге кад год се догоде инциденти. Он је истакао да је, према првим извештајима полиције, мост отворен након поправке коју је извела приватна компанија „Орева Груп“, без добијања употребне дозволе. Тивари је додао да је у моменту колапса, на мосту било више од петсто људи, што је изнад дозвољеног броја. У поднеску се такође и држава, као главни надзорни орган, оптужује за немар. „Радови одржавања и поправке су делегирани приватном оператеру „Орева Групи“, који је апсолутно заказао у реконструкцији и одржавању, уз апсолутни неуспех државне Владе да надгледа и управља ризиком употребе моста из британске ере. Државна Влада није испунила своју дужност да надгледа функционалност моста заједно са његовим благовременим одржавањем“, каже се у поднсеку и додаје да су  се током последње деценије сличне несреће, које су могле да се избегну, догодиле широм Индије као последица немарног одржавања објеката.

 

Пише М. СТАМАТОВИЋ

Опширније прочитајте у нашем штампаном издању