Од сузавца бежали у смрт
ТРАГЕДИЈА У ИНДОНЕЗИЈИ

Утакмици индонежанске Премијер лиге између „Арема Маланге“ и „Персебаја Сурабаје“ присутвовало је 42.000 гледалаца, иако стадион Канџурухан у Маланги може да прими највише 38.000 људи. Ривалства међу навијачима није било, јер су сви навијали за исти клуб, „Арема Малангу“. До ове несвакидашње ситуације у фудбалским мечевима дошло је јер су, у покушају да се избегну туче на трибинама, организатори забранили долазак навијача „Персебаје“.

Ипак,  фудбалски дерби на острву Јави, између клубова из Маланге и из Сурабаје претворио се у ужасну трагедију. Незапамћену у историји фудбала у Индонезији.

Победили су гости са 3:2 и с обзиром на то да победнички тим није имао подрушку на трибинама, очекивано би било да се оних 42.000 гледалаца разиђу покуњених глава, сипајући псовке себи у браду. Али…

Био је то први меч који је „Арема“ изгубила од „Пересбаје“ на домаћем терену. Навијачи су били бесни и уместо да се упуте ка излазу са стадиона кренули су на терен да од играча и тренера траже одговоре за, по њима, необјашњив пораз. Уз пут су понели све што им се нашло при руци. Уместо речи на играче су полетеле флаше, бакље, одломљене столице, камење… Бес навијача се излио и ван стадиона, где је најмање пет полицијских аутомобила преврнуто и запаљено, а други разлупани.

Ни полиција није седела скрштених руку. Интервентна на стадиону је испалила сузавац. И, то је изазвало панику и хаос. Стотине гледалаца појурило је ка излазним капијама да би избегло сузавац. Бежанија се у трену претворила у стампедо у којем су 34 особе прегажене на смрт или су се готово тренутно угушиле. Много више није преживело повреде.

Полиција је саопштила да су погинуле најмање 174 особе, укључујући децу и полицајце, од којих је већина згажена на смрт. На црни биланс још није стављена тачка. Јер око две стотине људи, већина са тешким телесним провредама и у критичном стању, налази се у болницама у Малаги.

Нереди и стампедо 1. октобра увече биће додати на дугачку листу догађаја у којима су навијачи гинули док су са трибина бодрили своје идоле на терену. Фудбал је најпопуларнији спорт у Индонезији, земљи са 275 милиона становника, а домаћа лига пуни стадионе широм земље. Навијачи су веома везани за своје клубове, а такав фанатизам често се завршава насиљем и понашењем који и ми у Србији називамо хулиганство.

Нереди које изазивају навијачи супротстављених табора обично избијају ван стадиона. Према подацима индонежанске посматрачке организације Сачувајмо наш фудбал, од 1995. године најмање 86 Индонежана је страдало док је на стадиону навијало за омиљени фудбалски клуб, у највећем броју у тучама са присталицама супарничког тима. Најчувеније су туче између навијача „Персије Џакарте“ и „Персиба Бандунга“. Присталице два клуба сукобиле су се на неколико утакмица, а неки те сукобе нису преживели. На пример, 2018.  навијачи „Бандунга“ су на смрт претукли  навијача Џакарте.

 

Пише  М. Стаматовић

Опширније прочитајте у нашем штампаном издању