ИЗЛОЖБЕ: КЦБ И УЛУС
Трагови једног времена и радови наставника

Филмски плакати настали 40-их, 50-их и 60-их година прошлог века изложени су у Филмској галерији Дворане Културног центра у Београду. Назив поставке је  „Трагови једног времена – Филмски плакат 1945-1970” и представљени су плакати из фундуса и архиве Филмског центра Србије. За изложбу је одабрано 50 плаката филмова који су настали, и представљају значајна дела југословенске кинематографије, као што су „Скупљачи перја”, „Кад будем мртав и бео”, „Рани радови”, „Марш на Дрину”, „Капетан Леши” и многи други.
У поговору др Јован Чекић између осталог пише „Филмски плакати су део младости, незамењиви топоси кривудаве линије одрастања, који су формирали читаве генерације у нарастајућем медијском хаосу. Са појавом нових канала дистрибуције, најпре VHS, потом DVD, па мреже и различите платформе попут Netflix-а, чини се да филмски плакат није изгубио на својој важности, напротив, у дигиталном окружењу само је постао прилагодљивији“. О самом сензибилитету ових плаката он додаје: „Плакати југословенског филма из педесетих година, упркос владајућој политичкој идеологији, у великој мери следе настајање основних образаца „економије пажње“ која долази са Запада, и каткад постижу задивљујуће ефекте”.
Након Културног центра Београда, изложба ће обићи 18 градова Србије и биће постављена у биоскопима и културним центрима чланица Мреже киноприказивача Србије.
Изложба је отворена до 15. маја.

Поводом обележавања 80 година од увођења Графике у наставни програм Академије/Факултета ликовних уметности у Београду и формирања Графичког одсека, ФЛУ приређује изложбе у Галерији Удружења, Галерији ФЛУ и Центру за Графику ФЛУ. У Галерији УЛУС биће представљени радови активних наставника Графичког одсека Факултета – редовних професора Жарка Смиљанића, Миодрага Млађовића, Драгана Момирова, Катарине Зарић, Владимира Вељашевића, Александра Младеновића, ванредног професора Адама Пантића, доцента Владимира Милановића, асистента Николе Велицког и уметничког сарадника Мине Ракиџић.

Хетерогени стилски и извођачки приступи одликују поетска казивања ових ствараоца који су овенчани бројним наградама и признањима. Они су активни учесници, не само домаћег ликовног живота, већ и шире, њихове поетике су аутентичне а ова изложба даје увид у стваралачки дух ове генерације наставника и сарадника Графичког одсека.

Изложба траје до 18. априла 2021.

 

Приредио Огњан Радуловић

Опширније прочитајте у нашем штампаном издању