IZLOŽBE: KCB I ULUS
Tragovi jednog vremena i radovi nastavnika

Filmski plakati nastali 40-ih, 50-ih i 60-ih godina prošlog veka izloženi su u Filmskoj galeriji Dvorane Kulturnog centra u Beogradu. Naziv postavke je  „Tragovi jednog vremena – Filmski plakat 1945-1970” i predstavljeni su plakati iz fundusa i arhive Filmskog centra Srbije. Za izložbu je odabrano 50 plakata filmova koji su nastali, i predstavljaju značajna dela jugoslovenske kinematografije, kao što su „Skupljači perja”, „Kad budem mrtav i beo”, „Rani radovi”, „Marš na Drinu”, „Kapetan Leši” i mnogi drugi.
U pogovoru dr Jovan Čekić između ostalog piše „Filmski plakati su deo mladosti, nezamenjivi toposi krivudave linije odrastanja, koji su formirali čitave generacije u narastajućem medijskom haosu. Sa pojavom novih kanala distribucije, najpre VHS, potom DVD, pa mreže i različite platforme poput Netflix-a, čini se da filmski plakat nije izgubio na svojoj važnosti, naprotiv, u digitalnom okruženju samo je postao prilagodljiviji“. O samom senzibilitetu ovih plakata on dodaje: „Plakati jugoslovenskog filma iz pedesetih godina, uprkos vladajućoj političkoj ideologiji, u velikoj meri slede nastajanje osnovnih obrazaca „ekonomije pažnje“ koja dolazi sa Zapada, i katkad postižu zadivljujuće efekte”.
Nakon Kulturnog centra Beograda, izložba će obići 18 gradova Srbije i biće postavljena u bioskopima i kulturnim centrima članica Mreže kinoprikazivača Srbije.
Izložba je otvorena do 15. maja.

Povodom obeležavanja 80 godina od uvođenja Grafike u nastavni program Akademije/Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu i formiranja Grafičkog odseka, FLU priređuje izložbe u Galeriji Udruženja, Galeriji FLU i Centru za Grafiku FLU. U Galeriji ULUS biće predstavljeni radovi aktivnih nastavnika Grafičkog odseka Fakulteta – redovnih profesora Žarka Smiljanića, Miodraga Mlađovića, Dragana Momirova, Katarine Zarić, Vladimira Veljaševića, Aleksandra Mladenovića, vanrednog profesora Adama Pantića, docenta Vladimira Milanovića, asistenta Nikole Velickog i umetničkog saradnika Mine Rakidžić.

Heterogeni stilski i izvođački pristupi odlikuju poetska kazivanja ovih stvaraoca koji su ovenčani brojnim nagradama i priznanjima. Oni su aktivni učesnici, ne samo domaćeg likovnog života, već i šire, njihove poetike su autentične a ova izložba daje uvid u stvaralački duh ove generacije nastavnika i saradnika Grafičkog odseka.

Izložba traje do 18. aprila 2021.

 

Priredio Ognjan Radulović

Opširnije pročitajte u našem štampanom izdanju