Трампов говор нацији: презимењак му отео шоу

Фактички први предизборни говор у кампањи за други председнички мандат није донео никакво изненађење. Осим ако не рачунамо то да зид на граници са Мексиком неће бити бетонски већ „паметан и провидан“.

Са недељу дана закашњења амерички председник Доналд Трамп одржао је говор нацији у трајању од 82 минута, осам минута краћи од претходног. Говор пред Представничким домом у коме већину чине чланови Демократске странке , с обзиром на то да се десио на половини Трамповог председничког мандата, може се сматрати и првим у његовој кампањи за други председнички мандат. И, мада није избацио ниједну сензационалну поруку, показало се да Трамп на Твитеру и Трамп на телепромптеру, нису исто. Ипак, амерички председник је остао доследан свом лику и делу које је као политичар промовисао домаћој и светској јавности. Прекинуо је традицију да говор председника Сједињених Америчких Држава у Представничком дому најави председавајући тог тела, у овом случају Ненси Пелоси, која је сада фактички лидер Демократске странке и истовремено бритки критичар Трампове политике. Међутим, Трамп је успео да измами аплауз од Пелоси када је позвао на компромис у политици. Многи на друштвеним мрежама су овај аплауз окарактерисали као цинично ударање руком о руку, али Трамп се понео по принципу „аплаузу се у руке не гледа“.

Најбољи тренутак

Истина, амерички председник је успео да добије одушевљени аплауз од дама, чланица Представничког дома, већином чланица Демократске странке. Све конгресменке (Представнички дом је један од два дома у Конгресу, други је Сенат) биле су обучене у бело у знак сећања на сифражеткиње које су пре сто година избориле право гласа за жене у САД, па је тиме њихово стенд-ап одушевљење било још упечатљивије. Ево како је и дошло до тог аплауза који су многи западни медији окарактерисали као најбољи тренутак Трамповог говора. Амерички председник је навео да је у последњих годину дана запослено 5,3 милиона људи, да су плате свима веће и да привреда САД расте двоструко брже у односу на Обамино време. Истакао је да је незапосленост на најнижем нивоу у последњих пола века и потцртао: највише људи у америчкој историји сада има посао – чак 157 милиона. Иначе, САД имају скоро 330 милиона становника.

Nastavak pročitajte u broju 3133.