Trampov govor naciji: prezimenjak mu oteo šou

Faktički prvi predizborni govor u kampanji za drugi predsednički mandat nije doneo nikakvo iznenađenje. Osim ako ne računamo to da zid na granici sa Meksikom neće biti betonski već „pametan i providan“.

Sa nedelju dana zakašnjenja američki predsednik Donald Tramp održao je govor naciji u trajanju od 82 minuta, osam minuta kraći od prethodnog. Govor pred Predstavničkim domom u kome većinu čine članovi Demokratske stranke , s obzirom na to da se desio na polovini Trampovog predsedničkog mandata, može se smatrati i prvim u njegovoj kampanji za drugi predsednički mandat. I, mada nije izbacio nijednu senzacionalnu poruku, pokazalo se da Tramp na Tviteru i Tramp na teleprompteru, nisu isto. Ipak, američki predsednik je ostao dosledan svom liku i delu koje je kao političar promovisao domaćoj i svetskoj javnosti. Prekinuo je tradiciju da govor predsednika Sjedinjenih Američkih Država u Predstavničkom domu najavi predsedavajući tog tela, u ovom slučaju Nensi Pelosi, koja je sada faktički lider Demokratske stranke i istovremeno britki kritičar Trampove politike. Međutim, Tramp je uspeo da izmami aplauz od Pelosi kada je pozvao na kompromis u politici. Mnogi na društvenim mrežama su ovaj aplauz okarakterisali kao cinično udaranje rukom o ruku, ali Tramp se poneo po principu „aplauzu se u ruke ne gleda“.

Najbolji trenutak

Istina, američki predsednik je uspeo da dobije oduševljeni aplauz od dama, članica Predstavničkog doma, većinom članica Demokratske stranke. Sve kongresmenke (Predstavnički dom je jedan od dva doma u Kongresu, drugi je Senat) bile su obučene u belo u znak sećanja na sifražetkinje koje su pre sto godina izborile pravo glasa za žene u SAD, pa je time njihovo stend-ap oduševljenje bilo još upečatljivije. Evo kako je i došlo do tog aplauza koji su mnogi zapadni mediji okarakterisali kao najbolji trenutak Trampovog govora. Američki predsednik je naveo da je u poslednjih godinu dana zaposleno 5,3 miliona ljudi, da su plate svima veće i da privreda SAD raste dvostruko brže u odnosu na Obamino vreme. Istakao je da je nezaposlenost na najnižem nivou u poslednjih pola veka i potcrtao: najviše ljudi u američkoj istoriji sada ima posao – čak 157 miliona. Inače, SAD imaju skoro 330 miliona stanovnika.

Nastavak pročitajte u broju 3133.