Трампова офанзивна спољна политика: до Нобела и реизбора

За само једанаест дана, Доналд Трамп је свету објавио да је њему успело што његовим претходницима у Белој кући, а ни Европљанима, није: окренуо је нову страницу историје на два, по мир, трусна подручја, на Балкану и на Блиском истоку. Сада сви учесници догађаја у Белој кући стрепе од могућности да амерички гласачи 3. новембра окрену лист

ПИШЕ МИЛИЦА СТАМАТОВИЋ

Израел, Уједињени Арапски Емирати (УАЕ) и Бахреин потписали су споразум о успостављању нормалних односа, што је амерички председник Доналд Трамп означио као почетак новог курса у историји.

Ово је невероватан дан за свет – поентирао је амерички председник. – Ово је мир на Блиском истоку, без крви по свом песку. Било је крви свуда по песку, деценијама и деценијама и деценијама. Све што раде је да се боре и убијају људе, а нико ништа не добије.

Овај дан је стожер историје. Најављује нову зору мира – био је на линији домаћина израелски премијер.

Шта би рекао Аврам

Због окупације палестинских територија Израел се одавно сматра за регионалну државу – парију, посебно на Блиском истоку. Ипак, владе арапских држава које излазе на Персијски залив, за које многи аналитичари кажу да су постале апатичне према циљевима Палестинаца, прво су са Израелом у Ирану пронашле заједничког непријатеља, а потом, дискретно, почеле да успостављају везе са Тел Авивом.

Пошто је пре свечаног потписивања примио израелског премијера Бенјамина Нетанјахуа, Трамп је је најавио да су још пет-шест других земаља близу склапања сличних аранжмана са Израелом, тако да ова држава на источној обали Средоземног мора више није изолована. До сада, од 22 чланице Арапске лиге, само су четири признале Израел.

Оба државника су покушала да искористе промене на Блиском истоку, како би „забашурили“ незадовољство на домаћем терену, пре свега изазваног због поступања у вези са пандемијом ковида -19. При том, репортери с лица места примећују, да је само неколико међу десетинама присутних на свечаности у Белој кући, у прошли уторак, носило маске.

Као и Нетанјахуа, Трамп је примио и министре спољних послова УАЕ и Бахреина, Абдулаха бин Заједа бин Султана Ал Нахјана и Абудалатифа бин Рашида ал Зајанија на Јужном травњаку Беле куће – на истом месту где је Бил Клинтон 1993. славодобитно стајао док су се руковали тадашњи израелски премијер Јицак Рабин и лидер ПЛО (Палестинске ослободилачке организације) Јасер Аарафат.

Споразум који је сада потписан назван је „Аврамов“, имплицирајући епохално помирење јудаизма, ислама и хришћанства, три вере са заједничким блискоисточним коренима. Према Старом завету, Аврам је праотац народа, а данас кад се каже Аврамови синови мисли се на хришћане, Јевреје и муслимане.

Аврамов споразум успоставиће несметан проток капитала, директне летове и дипломатске односе. Није реч о класичном мировном споразуму, јер три државе нису ратовале и већ имају значајне неформалне везе и односе.

Опширније прочитајте у нашем штампаном издању