ПСИХОЛОГ ТАЊА ИГЊАТОВИЋ О СЕКСУАЛНОМ НАСИЉУ
Треба градити поверење

Аутономном женском центру јављају се жене које немају ову врсту пажње, коју је недавно узбуркао случај сексуалног насиља у познатој београдској школи глуме. То нису жене које јавност воли да види као немоћне, зависне, недовољно образоване и на маргини, већ je реч о припадницама лепшег пола које живе у Београду, имају високо образовање  и успешне каријере, али су жртве сексуалне злоупотребе од чланова породице или партнера. Ипак, Милена Радуловић, позната глумица, отворила је пут да и друге жене проговоре о ономе што им се дешавало, а о чему су ћутале из милион разлога, каже за „Илустровану Политику“ Тања Игњатовић, психолог из Аутономног женског центра.

Колико у Србији годишње има пријављених сексуалних деликата у односу на, рецимо, скандинавске земље и колико отприлике има непријављених случајева?

–У Србији се годишње пријави нешто више од 500 кривичних дела (од сексуалног узнемиравања до силовања), при чему има отприлике 70-80 кривичних пријава силовања. То је само „врх леденог брега“ у односу на стваран број таквих дела. Шведска, која има мало више становника од Србије, има више од пет хиљада таквих пријава. Поставља се питање како је могуће да Србија има десет пута мање кривичних пријава. Ипак, ваља имати у виду да је у шведској култури сексуално злостављање учињено препознатљивим захваљујући годинама спровођеним систематским превентивним радом.

Где су границе за правилно одрастање деце?

– Суштина је изградити поверење између родитеља и деце. С друге стране, деца се не поштују довољно, јер једино тако оно ће слободно саопштити своје ставове. То не значи да дете може да ради шта хоће, пошто су одрасли одговорни за дететову безбедност. Деца имају потребу да постоје јасне границе, правила и предвидиви родитељи. Такође, сва деца треба да имају право да изражавају своје мишљење и да доносе одлуке сходно свом узрасту. Наравно, у турбулентном периоду као што је  пубертет нема одрастања  без „побуне“ и тада дете у психолошком смислу постаје самостално. Управо тада је важно да је поверење раније успостављено, јер ће се дете, уколико му се деси нешто непријатно, обратити родитељу.

 

Пише Јасмина Вујадиновић-Цвјетковић

Опширније прочитајте у нашем штампаном издању