PSIHOLOG TANJA IGNJATOVIĆ O SEKSUALNOM NASILJU
Treba graditi poverenje

Autonomnom ženskom centru javljaju se žene koje nemaju ovu vrstu pažnje, koju je nedavno uzburkao slučaj seksualnog nasilja u poznatoj beogradskoj školi glume. To nisu žene koje javnost voli da vidi kao nemoćne, zavisne, nedovoljno obrazovane i na margini, već je reč o pripadnicama lepšeg pola koje žive u Beogradu, imaju visoko obrazovanje  i uspešne karijere, ali su žrtve seksualne zloupotrebe od članova porodice ili partnera. Ipak, Milena Radulović, poznata glumica, otvorila je put da i druge žene progovore o onome što im se dešavalo, a o čemu su ćutale iz milion razloga, kaže za „Ilustrovanu Politiku“ Tanja Ignjatović, psiholog iz Autonomnog ženskog centra.

Koliko u Srbiji godišnje ima prijavljenih seksualnih delikata u odnosu na, recimo, skandinavske zemlje i koliko otprilike ima neprijavljenih slučajeva?

–U Srbiji se godišnje prijavi nešto više od 500 krivičnih dela (od seksualnog uznemiravanja do silovanja), pri čemu ima otprilike 70-80 krivičnih prijava silovanja. To je samo „vrh ledenog brega“ u odnosu na stvaran broj takvih dela. Švedska, koja ima malo više stanovnika od Srbije, ima više od pet hiljada takvih prijava. Postavlja se pitanje kako je moguće da Srbija ima deset puta manje krivičnih prijava. Ipak, valja imati u vidu da je u švedskoj kulturi seksualno zlostavljanje učinjeno prepoznatljivim zahvaljujući godinama sprovođenim sistematskim preventivnim radom.

Gde su granice za pravilno odrastanje dece?

– Suština je izgraditi poverenje između roditelja i dece. S druge strane, deca se ne poštuju dovoljno, jer jedino tako ono će slobodno saopštiti svoje stavove. To ne znači da dete može da radi šta hoće, pošto su odrasli odgovorni za detetovu bezbednost. Deca imaju potrebu da postoje jasne granice, pravila i predvidivi roditelji. Takođe, sva deca treba da imaju pravo da izražavaju svoje mišljenje i da donose odluke shodno svom uzrastu. Naravno, u turbulentnom periodu kao što je  pubertet nema odrastanja  bez „pobune“ i tada dete u psihološkom smislu postaje samostalno. Upravo tada je važno da je poverenje ranije uspostavljeno, jer će se dete, ukoliko mu se desi nešto neprijatno, obratiti roditelju.

 

Piše Jasmina Vujadinović-Cvjetković

Opširnije pročitajte u našem štampanom izdanju