Потресна прича о отетим малишанима
ТРГОВИНА ЉУДИМА

Последњег дана августа Новосађани су имали прилику да погледају врло потресан и веома актуелан филм „Звук слободе“, снимљен према истинитим догађајима, а након пројекције приређен је и тематски панел о несталој деци и трговини људима, на коме су учествовали Игор Јурић, председник Центра за несталу и злостављану децу и Ружица Радовић, координаторка Нетпатроле и психолог.

Панелисти су истакли да је данас много више људи у ропству него икада до сада. Овај филм показује колико је то тешко зауставити уз приказивање једне истините приче о томе колико пати жртва трговине људима, кроз шта све пролази, и кроз шта пролази њена породица. Због тога је веома важно да предупредимо те ситуације, јер када дође до тога да је жртва већ жртва, онда је много тешко да се нешто врати на почетак, остају ожиљци и траума за цео живот са којом се мора научити живети. Овај филм потврђује да се трговина људима може догодити свакоме, и показује како педофили функционишу и како долазе до својих жртава, а уједно нуди и одговор како се заштитити од њих.

„Важно је не делити своје приватне фотографије и податке, јер је можда ваше дете, ваша сестра, ваш брат, ваш комшија, ваш кум, неко кога жели један педофил у вашем окружењу и зато је важно да штитите сву ту малу децу својим понашањем,“ истакао је Игор Јурић и додао: „Свако ко погледа овај филм може бити неко ко ће променити свест и можда помоћи једном детету. Ако вам се дете обратило, то је зато што вама верује, и можда сте баш ви та особа која спашава једно дете.“

Нетпатрола се бави уклањањем штетног материјала са интернета.  Ружица Радовић из Нетпатроле је истакла: „Наши аналитичари раде тако што приме пријаву од грађана, путем формулара на нашој страници, и након тога аналитичари процењују да ли постоје елементи за кривично дело и прослеђују садржај надлежним органима. Током претходне године смо имали 141 пријаву, а половином ове већ имамо двоструко више. Повећана је свест грађана шта је штетан материјал, шта је то што могу да пријаве, од говора мржње, било које врсте вређања, до дељења нагих фотографија деце, што је један од елемената који могу водити до потенцијалне експлоатације деце.“

Филм „Звук слободе“ након што је освојио публику широм Америке, постепено осваја и светске биоскопе. У овом остварењу федерални агент спашава дечака од трговаца људима, али његова сестра остаје заробљена. Агент се упушта у опасну мисију, ризикујући сопствени живот како би је ослободио од страшне судбине.

 

Опширније прочитајте у нашем штампаном издању