Има ли још воде са Башчаршије
ТРИ ДАНА САРАЈЕВА

Баш као пре пола века, турнеја славног екс-YU бенда је стартовала из Дома младих на сарајевској Скендерији. Сутрадан, 12. маја, улицама града продефиловали су маратонци из целог света, ове године у рекордном броју (више од 2.000) што ће Сарајевски маратон сврстати у ред најпосећенијих спортских догађаја у региону.

Неподељени утисак о босанскохерцеговачкој престоници јесте да градом влада једна опуштајућа атмосфера продужених првомајских и ускршњих празника, употпуњена свечаностима поводом годишњице обнове Вијећнице (Градске куће), Дана победе над фашизмом и Дана Европе, и некако се чини да су сви нарочито ведри и добро расположени.

Шетњу започињемо код Вијећнице, једне од најпознатијих сарајевских зграда из аустроугарске владавине, завршене 1896. године. Долазимо до Башчаршије. Чувена градска четврт у најужем центру, описивана и опевана много пута у разним уметничким жанровима, носи своју симболику: оријентално-османски трг из 15. века препун је… голубови слећу и узлећу, а ту је и мноштво туриста, махом странаца јер се „наш“, како га је неко лепо прекрстио да буде свима прихватљиво, „БХС“ (српско-хрватско-босански) језик тек у сенци чује. Доминира енглески, али ни француски, турски, па чак ни јапански не заостају.

Оно што је карактеристика Сарајева, да на малом простору обитавају три и више богомоља потпуно се уклапа у интернационални пулс града. Катедрала Срца Исусова, Ферхадија џамија и Саборна црква Рођења Пресвете Богородице привлаче огроман број верника сваког дана у најстаријој четврти Сарајева око пешачке зоне Ферхадије.

Споменик Вјечна ватра – антифашистички монумент југословенским партизанима и ЈНА поводом ослобођења Сарајева у Другом светском рату, 6. априла 1945, једно је од најпосећенијих места за фотографисање и „селфије“. (Нажалост, 6. април 1992. носи негативну конотацију по Сарајлије јер тад почиње опсада Сарајева у последњем рату на простору бивше Југославије.)

У Улици маршала Тита, пространој и дугачкој, посебно се истичу прелепа стара зграда Централне банке БиХ у неокласицистичком стилу по пројекту Београђанина Милана Злоковића, као и – чим се прође Трг дјеце Сарајева, такође прелепа, стара аустроугарска неоренесансна грађевина, под заштитом државе, изграђена давне 1886. У њој је данас Председништво БиХ, трочлани колективни орган највиших извршних овлашћења државе у коме увек седе један Бошњак, један Србин и један Хрват (данас Денис Бећировић, Жељка Цвијановић, Жељко Комшић). Прекопута је споменик краљу Твртку Првом Котроманићу. Пише босанском. Неки би рекли српском (као краљ Босне узео немањићко име Стефан), но, те расправе воде на клизав терен коме овде није место. Чувени Fis Movie Pub – кафе посвећен легендама Сарајева, кошаркашу Мирзи Делибашићу, фронтмену „Индекса“ Даворину Поповићу, и чувеном шансоњеру Кемалу Монтену, који су ту проводили много времена – налази се у непосредној близини, одмах испод Парка Мирзе и Давора.

Текст и фотографије Милош Мићановић

Опширније прочитајте у нашем штампаном издању