ДЕЦА ИЗ БРЕСТИЦА КОД БИЛЕЋЕ
Тврђи од камена по коме ходају

Хуманитарна организација Срби за Србе обишла је породице Миловић и Братић у Брестицама код Билеће које ово село, на обронцима кршевитих херцеговачких брдa, чине живим. Прекаљени у борби за опстанак у голети, морали су да постану јаки као камен који газе. Часни и праведни, госотљубиви и разговорни домаћини,  дочекали су нас испред својих старинских камених кућа које већ деценијама одолевају зубу времена. Били смо задивљени класичним херцеговачким пејзажом, ширином видика и тишином кроз коју се каткад проломе само прапорци оваца и цвркут какве удаљене птице.

Прво смо посетили домаћинство Миловића. Ова породица броји седам чланова. Отац Слободан има 44 године, мајка Милева 39, а ту су и деца: Татјана (20), Ведрана (21), Петар (14), Јован (12) и најмлађи Саво (10). Најстарија кћерка Кристина удата је и ускоро очекује друго дете. Породица се највише бави сточарством и поседују велико стадо крава, оваца и коза, а поред сточарства, Слободан ради и у шуми. У  пословима помажу сви чланови породице, чак и они најмлађи који и поред тога стижу да буду одлични ученици. Сами, трактором, балирком и косачисом обрађују своју земљу и раде око стоке, јер, једноставно, да би се преживело на оваквом поднебљу мора много да се запне, и то сви одреда.

Мајка Милева је до 28 године родила шестеро деце и постала најмлађа мајка са толико малишана у Републици Српској. Упркос томе, прима само 40 КМ дечјег додатка. Овако бројној породици сваким даном недостаје све више простора, а тренутно свих седам чланова спавају у једној соби. Кућа у којој живе премалена је, а не постоји ни могућност да се адекватно прошири па смо се одлучили да породици Миловић изградимо нову кућу за шта треба прикупити новчану помоћ од око 80.000 КМ.

 

Опширније прочитајте у нашем штампаном издању