ПИРОТ И ЊЕГОВЕ ЗНАМЕНИТОСТИ
У Конаку Малог Ристе

Ако нам се икада родила жеља да упознамо југ Србије, то је свакако било због филмова које смо гледали. Многи су се запитали, одгледавши „Зону Замфирову“ и „Ивкову славу“, у ком ли су се то граду снимала ова вредна филмскао остварења, настала према делима Стевана Сремца. Истражујући, долази се до тога да се сви битни кадрови врте око једне прелепе куће, препознатљиве под називом Конак Малог Ристе, те је управо од овог места кренуо наш обилазак града у ком се поменути конак, данас Музеј Понишавља, налази. Ово је прича о Пироту.

А у Конаку Малог Ристе све породично – од уређења до саме атмосфере. Пирот је познат по својим ћилимима,украшеним шарама у разним варијантама. Црвена боја на њима је најуочљивија, па и сам музеј, украшен ћилимима, одише нијансама у овој боји. Стална поставка приказује начин живота у 19. веку. Преовлађују етно мотиви, и то не само на ћилимима, већ и на грнчарији која се на полицама налази. Унутра је постављен и намештај породице Христић, као и детаљи који стварају осећај да се, боравећи у музеју, налазите у неком од филмова који су овде снимани.

Град Пирот припада Пиротском округу. Изграђен је на простору римског Туреса, а данашњи назив се помиње у 15. столећу. Како је кроз историју био важан нама, тако је био битан и другим народима. Сви су оставили неке трагове у њему, који се примећују и данас.

Пироћанци су у шалама представљени као циције, што је далеко од истине. У то се можете уверити када дођете на Зелену пијацу, где све врви од пријатних разговора и добродошлице за сваког пролазника. Квалитетни производи и ниске цене разбијају сваку предрасуду о томе.

Пиротски качкаваљ, посебно онај који производе средњошколци који наслеђују традицију прављења тог специјалитета, као и пиротска пеглана кобасица, производи су по којима је Пирот препознат и у свету. Такође, ту су и грнчарија, вез и опанци. Становници се поносе Сајмом пиротске пеглане кобасице, као и кејом на Нишави, на ком проводе слободно време. Природно купалиште, са посађеним липовим дрворедом дуж кеја, прави је избор за опуштање током врелих летњих месеци.

Природа овог краја је изузетно важна са туризам. Ништа мање нису битни ни тврђава Момчилов град, манастир Свети Ђорђе код села Темска, Планинарски дом, Погановски манастир. Када већ говоримо о Момчиловом граду, који је познат и под називом Кале, могу се упутити све похвале како се ово средњовековно војно утврђење из 14. века чува. Тврђава је препознатљива по интересантној градњи са мноштвом степеница и прелепим погледом на град, у ком год делу тврђаве да се нађете. Са друге стране, село Темска се истиче манастиром који је познат, не само по свом прелепом уређењу и животињама које гаји, већ и по мелемима који се праве по старим рецептима. Ако се икада упутите ка овом манастиру, будите сигурни да ће вас на улазу прво дочекати мачке, жељне да их помазите и посветите им нешто времена.

Љубитељи природе воле да посете и Врело, излетиште недалеко од Пирота. Дојкиначка и Јеловичка река су најпрепознатљивије у овом крају, као и кањон реке Височице. Ово је право место за све оне који обожавају дуге шетње, лов, риболов, спорт, као и одмор и уживање у природном окружењу.

И када се прича склопи, не преостаје ништа друго до издвојити време за посету Пироту и околини чим околности то дозволе. А како је овај крај још недовољно истражен, занимљив је за све туристе који у себи носе жељу за откривањем нечег новог.

 

Текст и фотографије Дарија Сворцан

Опширније прочитајте у нашем штампаном издању