Традиција злата вредна
У ПРИСЛОНИЦИ ОДРЖАН САБОР ФРУЛАША

Прислоница код Чачка је већ 35 година домаћин лепе манифестацује, Сабора фрулаша „Ој Мораво“.  Од 1990. године Сабор има и домаћина. Ове године била је то Данијела Ванушић, помоћник  министара  културе и информисања у Влади Републике Србије, сектор за заштиту културног наслеђа.

Окосницу манифестације чини такмичење фрулаша, појединаца и дуета, у изворној и савременој категорији, као и такмичење младих фрулаша (категорије до 12 година и од 12 до 16 година). На Сабору су се за звање најбољег, такмичили фрулаши, њих 49, који су право стекли на регионалним предтакмичењима у Рачи , Боњевцу,  Врањској Бањи,  Шапцу,  Александровцу  и Иђошу код Кикинде. Они су се такмичили у изворној и савремененој категорији, а наступили су и дуети.

Домаћин завршне вечери био је Жикица Несторовић, државни секретар у Министарству трговине, туризма и телекомуникацијa који је рекао да је фрула наш бренд који морамо да негујемо. А градоначелника Чачка Милун Тодоровић,  о манифестацији каже: „35 година за редом баштинимо ову традицију значајну за Србију и све нас. Имамо нове младе фрулаше који ће се винути у висине као што је Бора Дугић и други уметници на овом инструменту.

Председник Савета Сабора и Председник ИО КПЗ Чачка Зоран Рајичић је  рекао да „у основи сваког саборског народног окупљања, па и овог у Прислоници, јесте брига о корену и стаблу српскога народа, а корен српског народа незамислив је без звука фруле. Тако је беседио професор Миодраг Миле Азањац, идејни творац сабора и то је неки принцип и нека максима коју ми баштинимо читавих 35 година, чувајући успомену на професора Азањца, али још важније чувајући обичај, културу, и традицију српског народа у области свирања на фрули“.

Свирало се, певало, играло, шетало и разгледало. Па када се такмичарски део завршио и жири рекао своје, они су се радовали: „Златну фрулу“ за изворно свирање  добио  је Милијан Токовић из Медвеђа. За савремено свирање исту награду добио је Светозар Шутић из Београда. Код младих, победник  до 12  година је Анка Никић из Ниша, а од 12.до 16. година је Матеја Стевановић из Краљева.

Од 2016. године. Радио Београд 2. програм  додељује награду“ Од злата јабука“ фрулашу који најизворније музицира. Победник је Лука Косановић из Краљева. На предлог професора др Димитрија Големовића од 2016. године  расписује се конкурс за савремену композицију на фрули инспирасану народном традицијом. Прво место освојио је Дарко Прелић из Нове Вароши, а друго Душан Антић из Пирота.

Поред такмичарског дела организатори Сабора су приредили и богат културно-уметничко, забавни и образовни програм у оквиру кога су одржане изложба, предавања  о старим музичким инструментима, одржана промоција музичких албума, књижевне вечери, наступали  мајстори фруле, штампаних издања песама о фрули и композиција за фрулу.  Организоване су изложбе ручних радова, као радионица старих заната, припремање старих јела… Прказана је и монодрама „Светозар Трећи“ у извођењу глумца Ивана Перковића. Одржан је и  целовечерњи концерт Александара Тирнанића и Дејана Ђекића. Наступила је и певачка група „Беле раде“ из Ивањице, КУД Ђура Јакшић из Сумраковца и КУД Алекса Николић из Оснића.

 

Текст и фотографије: Срећко Стојковић

www.serbiaworld.info

Опширније прочитајте у нашем штампаном издању