СА ПУТА ПО РУМУНИЈИ
У родном месту грофа Дракуле

Трансилванија, која се другачије назива још и Ердељ, богата је историјским траговима из различитих временских раздобља. Спој традиционалног и модерног је видљив на сваком кораку и цело подручје одише тим. Град Алба Јулија, некадашњи Ердељски Београд, само је један у низу градова у којима се наведено може приметити.

Од различитих верских објеката и заставица Румуније, где год се могу поставити, стиче се утисак о становницима као великим верницим, поноснима на земљу у којој живе. Некада се на овом месту, у 2. веку, налазио антички град Апулум, који су основали Римљани, а касније разорили Татари, у 13. веку. Алба Јулија био је и главни град, као и град у који су се доселили Срби из Баната након неуспелог устанка против Турака, крајем 16. века, и место у којем је крунисан краљ Фердинанд, 1922. године. Поред тога, овај град је познат и по тврђави из 18. века, изграђеној да служи као војни центар и складиште оружја. Звездани облик, седам кула, митолошки прикази, шест капија и седам бастиона је оно што тврђаву чини посебном.

Сигишоара је град са ништа мање занимљивом причом од оне коју нуди Алба Јулија. У округу Муреш, град је и даље опасан зидинама. Због уврштености на списак светске баштине Унеска, Сигишоару посећује све већи број туриста. Да су овде живели саксонски колонисти у 12. веку, који су дошли на позив мађарског краља да бране угарску границу, показују резултати немачке градње, а мноштво кућица различитих и веселих боја, као и љубазни домаћини Сигишоару чине градићем као из маште. Поред наведеног, мора се нагласити још и историјски део, а то је да је Сигишоара и родно место Влада Цепеша, познатијег као гроф Дракула, чији је отац Влад Други Дракул, кнез Влашке, овде боравио као прогнаник.

Туристима је посебно занимљив град Брашов, средиште истоименог округа. Са обе стране затворен брдима на којима се налази и натпис овог града, окупљају се посетиоци из различитих делова света. Тевтонски ред је у 13. веку допринео да се прича о Брашову започне, и учини га препознатљивим по црквама и кућама у посебном стилу. Брашов је познат и по Првој румунској школи, која је сада румунски књижевни музеј, значајан по збирци књига на црквенословенском.

 

Текст и фотографије Дарија Сворцан

Опширније прочитајте у нашем штампаном издању