SA PUTA PO RUMUNIJI
U rodnom mestu grofa Drakule

Transilvanija, koja se drugačije naziva još i Erdelj, bogata je istorijskim tragovima iz različitih vremenskih razdoblja. Spoj tradicionalnog i modernog je vidljiv na svakom koraku i celo područje odiše tim. Grad Alba Julija, nekadašnji Erdeljski Beograd, samo je jedan u nizu gradova u kojima se navedeno može primetiti.

Od različitih verskih objekata i zastavica Rumunije, gde god se mogu postaviti, stiče se utisak o stanovnicima kao velikim vernicim, ponosnima na zemlju u kojoj žive. Nekada se na ovom mestu, u 2. veku, nalazio antički grad Apulum, koji su osnovali Rimljani, a kasnije razorili Tatari, u 13. veku. Alba Julija bio je i glavni grad, kao i grad u koji su se doselili Srbi iz Banata nakon neuspelog ustanka protiv Turaka, krajem 16. veka, i mesto u kojem je krunisan kralj Ferdinand, 1922. godine. Pored toga, ovaj grad je poznat i po tvrđavi iz 18. veka, izgrađenoj da služi kao vojni centar i skladište oružja. Zvezdani oblik, sedam kula, mitološki prikazi, šest kapija i sedam bastiona je ono što tvrđavu čini posebnom.

Sigišoara je grad sa ništa manje zanimljivom pričom od one koju nudi Alba Julija. U okrugu Mureš, grad je i dalje opasan zidinama. Zbog uvrštenosti na spisak svetske baštine Uneska, Sigišoaru posećuje sve veći broj turista. Da su ovde živeli saksonski kolonisti u 12. veku, koji su došli na poziv mađarskog kralja da brane ugarsku granicu, pokazuju rezultati nemačke gradnje, a mnoštvo kućica različitih i veselih boja, kao i ljubazni domaćini Sigišoaru čine gradićem kao iz mašte. Pored navedenog, mora se naglasiti još i istorijski deo, a to je da je Sigišoara i rodno mesto Vlada Cepeša, poznatijeg kao grof Drakula, čiji je otac Vlad Drugi Drakul, knez Vlaške, ovde boravio kao prognanik.

Turistima je posebno zanimljiv grad Brašov, središte istoimenog okruga. Sa obe strane zatvoren brdima na kojima se nalazi i natpis ovog grada, okupljaju se posetioci iz različitih delova sveta. Tevtonski red je u 13. veku doprineo da se priča o Brašovu započne, i učini ga prepoznatljivim po crkvama i kućama u posebnom stilu. Brašov je poznat i po Prvoj rumunskoj školi, koja je sada rumunski književni muzej, značajan po zbirci knjiga na crkvenoslovenskom.

 

Tekst i fotografije Darija Svorcan

Opširnije pročitajte u našem štampanom izdanju