КОЛОНИЈА ПЛЕТИЉА У СТАРОЈ ПАЗОВИ
У славу жена и нашег наслеђа

Ручно ткано наслеђе Србије са овогодишњом темом мотива словачке народне ношње на првој Колонији плетења у Старој Пазови и његова промоција представљају и мост пријатељства између два народа. Срби и Словаци живе заједно већ 250 година у Старој Пазови и Срему, а овај значајан културни догађај су посетили и подржали представници Владе и дипломатског кора.

Прву колонију плетења у општини Стара Пазова организовала је „Етно- мрежа“ у сарадњи са НАЛЕД-ом и словачком заједницом, уз подршку општине Стара Пазова и Амбасаде САД, као и Амбасаде Словачке Републике у Србији.

Ова колонија је била посвећена техници плетења мотива са традиционалне словачке ношње и зато су у колонији биле окупљене најбоље плетиље из: Панчева, Сокобање, Новог Пазара,  Сремске Митровице, Великог Градишта, Лознице, Ваљева и Беле Паланке. Ове године је међу њима био и један момак из Сокобање, који се посвећено бави упредањем природне вуне и осмишљавањем необичних мустри. Сви учесници колоније су имали задатак да израде аутентичан елемент заступљен у словачком одевању.

Покретач иницијатива за очување наслеђа и унапређење положаја жена је Савез занатских удружења „Етно-мрежа“ а њихова председница Виолета Јовановић, која је уједно и извршна директорка НАЛЕД-а, поздрављајући присутне изјавила је:

– Овом колонијом доприносимо ономе што иначе радимо у нашим колонијама, а то је да славимо наше жене и наше наслеђе. Овде имамо још један циљ, а то је да славимо 250 година хармоничног суживота два народа на овим просторима. Због тога смо ову колонију сместили у Стару Пазову и за њену тему одабрали елементе традиционалне словачке ношње које израђују све учеснице колоније. Тиме подстичемо културну размену између два народа са циљем  да се ове вредности сачувају. Удружење пазовачких жена постоји већ више од сто година и оно је један од наших домаћина у овој колонији, као и Амбасада Словачке Републике у Србији, Општина Стара Пазова, али и познати уметник и директор  Културног центра у Кисачу Павел Сурови, који је оплеменио простор у Културном центру Старе Пазове својим фотографијама, на којима су девојке и жене у словачкој народној ношњи. У претходних шест година  смо организовали осамнаест колонија у традиционалним техникама и то уз директну подршку одељења за културу Америчке амбасаде у Београду. Ова подршка нам је омогућила да у Сомбору, Пироту, Лозници, Новом Пазару, Инђији и ево сад Старој Пазови, на овај начин негујемо наше наслеђе и чувамо  ткање, пустовање, златовез, плетење… све те наше старе технике, од заборава. Ове колоније су дале директан допринос да се ове народне вештине сачувају али и помогле економско оснаживање жена. Захвални смо посебно потпредседници Владе Зорани Михајловић која нас у свему овоме  неуморно подржава и користи  рукотворине жена из свих крајева Србије као дипломатске поклоне, и помаже да се оне ставе у службу културне дипломатије и јачања  наше земље у свету. На тај начин се ствара посао за стотине жена широм Србије.

Амбасадор Словачке Републике у Србији Федор Росоха изјавио је да овакав вид сусрета и размена искустава и знања у изради рукотворина у великој мери доприноси упознавању дипломатског кора и шире јавности са културним богатством Србије. Он је истакао:

– Чињеница да се ова данашња Колонија плетења одржава у Старој Пазови, у месту где два и по века живе и припадници словачке националне мањине који доследно чувају своју традицију, може додатно да обогати и инспирише ткаље, плетиље и везиље које у њој учествују. Ови вредни и јединствени предмети, за које треба много рада и труда, све више се промовишу као саставни део културне и туристичке понуде, али доносе и приход женама у унутрашњости.

„Етно-мрежа“ је основана 2005. године, уз подршку USAID-а, у Новом Саду. Сарадња са оснивачем се наставила кроз континуирану подршку културног одељења Америчке амбасаде, а аташе за културу и образовање Холи Зардус се такође обратила присутнима:

– Нисам дуго у вашој земљи и тек сам почела да истражујем ову невероватну разноликост коју имате у култури Србије. Свака ова израђена рукотворина ваших жена јесте својеврстан отисак уметности и говори о историји Србије.

Посебан акценат је стављен, како кажу у „Етно-мрежи“, и на тему родне једнакости и економског оснаживања жена, као и на принципе које следе и кроз иницијативу „Хиљаду жена“, а која је покренута у сарадњи са Координационим телом за родну равноправност са циљем да се упосле жене на селу, на изради пословних и дипломатских поклона из Србије. Рукотворине „Етно-мреже“ данас користи Протокол републичке и покрајинске Владе, а у оквиру ове иницијативе су и свечане сале у згради Владе Србије, у Немањиној улици, и новосадској Бановини, оплемењене рукотворинама, и тако су постали аутентични салони за састанке са високим државним званичницима.

Потпредседница Владе Зорана Михајловић, у континуитету подржава рад „Етно-мреже“ па је и она својим присуством и залагањем допринела овом културном догађају. Присутнима је захвалила што се оваквим културним активностима слави заједништво два народа и посебно истакла:

– Наше вредне жене јесу стуб овог нашег заједништва. Различитости о којима се некада прича и пише јесу само различитости које нас много више спајају. Прошле године смо обележили 250 година од када су Словаци и Словакиње  дошли на ове наше просторе, а ово је година у којој је тема заједништва, мира, слободе, пријатељства, подршке… основа будућег развоја. То је оно на чему наша Србија, али и цео свет, посебно треба да раде у наредном периоду.

 

Припремила Б. Ковачевић

Опширније прочитајте у нашем штампаном издању