Безбедно на друму
У СУСРЕТ ЛЕТУ

 

Ко би рекао да је већ дошло време да размишљамо о летњим путовањима и одмору?

И док су неки од нас искористили крај маја да побегну од градске вреве и запуте се у приморске крајеве, већина одмор планира за летње месеце. Било да сте већ одредили дестинацију на којој ћете уживати или још увек размишљате о савршеном месту за вас и вашу породицу, време је да разговарамо о теми којој се пред почетак сваке (не само летње) сезоне, посвећује много пажње. Време је да говоримо о безбедном путовању.

Велики број туриста из наше земље, али и из земаља региона, ове године ће на летњи одмор кренути својим аутомобилом. То није новина када говоримо о сезони одмора, али се чини да возачи на неке савете за путовање често забораве. Поштовање саобраћајних прописа је само један од њих.

Пред почетак ове летње сезоне савете за путовање потражили смо од тима Ауто-мото савеза Србије, највећег и најстаријег удружења возача у Србији коме поверење указује више од 100.000 чланова годишње. Данас вам откривамо шта све треба да имате на уму пре него се запутите на летовање.

Пре поласка на путовање обавезно проверите техничку исправност возила

Пре него што се запутите на жељену дестинацију, одвезите свој аутомобил у ауто-сервис и преконтролишите управљачки систем, светла, кочиони систем и рад мотора. Не заборавите да проверите и пнеуматике и њихов притисак, а нарочито не полазите на пут без резервне расхладне течности и резервног точка или сета за репарацију пнеуматика.

На време проверите и клима уређај. Фреон испарава неприметно и повремено га треба допуњавати. Свакако долијте и течност за чишћење ветробрана.

Неопходно је да сва светла на вашем аутомобилу буду исправна и то: дневна светла, кратка и дуга светла, показивачи правца тј. мигавци, стоп светла, позициона светла, светла за маглу, као и рикверц и светла регистарских таблица. Препоручујемо вам и да у резерви увек имате бар једну сијалицу.

Притисак у гумама мора бити оптималне вредности да би аутомобил био безбедан за вожњу. Неправилно напумпани пнеуматици могу утицати на понашање возила, али и на повећану потрошњу горива. Нека вам пракса буде да макар једном месечно, а пред пут обавезно, на пумпи или код вулканизера проверите притисак у пнеуматицима и то када је гума хладна, никако након дуге вожње.

У сваком тренутку и без обзира на околности, неопходно је, јер тако налаже и закон, да у свом возилу имате следећу опрему: прву помоћ, сигурносни прслук, троугао, кључ за скидање точкова, сајлу или уже за вучу, резервни точак или сет за репарацију пнеуматика. У појединим европским земљама обавезан је и проптивпожарни апарат, којег је у врелим летњим данима увек добро имати у возилу. Не заборавите да на време проверите да ли сву ову опрему имате у свом аутомобилу.

Што се тиче међународних докумената, у одређеним земљама ће вам, поред националне возачке дозволе, бити потребна и међународна возачка дозвола. У неким земљама је још увек обавезан зелени картон, док ће вам дозвола за управљање туђим возилом у иностранству бити потребна у свим земљама, уколико се у возилу не налази његов власник.

 

Опширније прочитајте у нашем штампаном издању