МЕЂУНАРОДНИ ПРОЈЕКАТ СРЕДЊОШКОЛАЦА
УЧИМО О ОДРЖИВОМ РАЗВОЈУ

Започео је још један Еразмус+ пројекат!

Београдска Угоститељско-туристичка школа део је великог међународног пројекта „Make it green“ заједно са  Средњом школом за угоститељство и туризам из Марибора, као носиоцем пројекта, и Струковном школом „Еуген Кумичић“ из Ровиња. Први радни састанак одржан је крајем новембра у Ровињу уз гостовање познатог хрватског кувара Давида Скока и биолога националног парка Бриони, Сандра Дујмовића. Пројекат вредан 30. 000 евра финансира Европска Унија, а у наредним месецима одвијаће се на релацијама Марибор – Београд – Ровињ.

Питање одрживог развоја последњих година постало је егзистенцијално питање, оно од којег нам свима будућност зависи. Шта ћемо и како оставити генерацијама које долазе? Тренутна предвиђања нису на нашој страни. У Европској Унији годишње се баци 88 милиона тона хране! Управо о овој врсти отпада битно је научити оне који ће нас наследити – ученике средњих школа. У „Make it green“ пројекту учествују три средње школе угоститељске струке и зато је од највеће важности образовати управо ове младе људе о три појма која ће помоћи у смањивању количине отпада: поновна употреба, смањење количине и рециклажа. Уместо да стално купујемо ново – искористимо поново оно што већ имамо. Није увек потребно највеће паковање хране која ће се покварити и завршити на отпаду – купимо само оно што ћемо заиста употребити. Остаци воћа, поврћа, талог кафе и слично идеални су за рециклажу, тј. компостирање из којег се добија ђубриво за цвеће. Није тешко ни захтевно, а неопходно је.

Према подацима из 2021. године у домаћинствима у Србији годишње се баца 83 килограма хране по глави становника. То је 9 килограма више од светског просека! Зар није Србија земља у којој су генерације одрастале на пароли да је грех бацати храну?! Ко је крив за овакво стање?! Не постоји један кривац – сви смо криви. Зато је потребно вратити се на почетак и поновити колико је сегмент образовања значајан.

Београдска, мариборска и ровињска школа започели су овај процес. Желимо им да са својим ученицима буду упорни и да истрају .