SVET, AMSTERDAM
Uhapšen Brat broj tri

Svetske agencije su javile da je na aerodromu u Amsterdamu uhapšen čovek koga stručnjaci za trgovinu narkoticima stavljaju u red narko-veličina  poput čuvenog Meksikanca Hoakima Guzmana zvanog El Čapo i Kolumbijca Pabla Eskobara. Reč je o rođenom Kinezu i kanadskom državljaninu Ce Či Lopu (57) koji je na čelu Sindikata Sem Gor (na kantonskom jeziku znači „Brat broj tri“ što je jedan od Ceovih nadimaka), nesporno najveće organizacije za trgovinu drogom u istoriji Azije. Pre hapšenja, Ce je bio jedan od najtraženijih begunaca na svetu, protiv koga je vođena međunarodna istraga na čelu sa Australijskog saveznom policijom (AFP), a u Holandiji je uhapšen po Interpolovoj poternici.

Procenjuje se da trgovina metamfetaminom proizvedenim u Aziji donosi godišnji prihod između 30 i 61 milijardu dolara, a Sem Gor, kojeg ponekad nazivaju i „Kompanija“ je u toj trgovini glavni igrač.

Ceov sindikat se optužuje da vodi carstvo za proizvodnju sintetičkih droga u velikim delovima neprohodnih džungli u Mjanmaru, u regionu  gde  se vodi građanski rat i koji je još pod kontrolom sukobljenih vojski i milicija, što su sve idealni uslovi da se od zakona lako sakrije idustrijska proizvodnja narkotika.  Odatle Sem Gor sintetičke droge lako prebacuje u region,  u Bangkok, ali i dalje u Australiju i Japan.

Prema sažetom dokumentu koji je sačinio zvaničnik direktno upoznat sa istragom a podelio sa Si-En-Enom, Sem Gor ima operativce širom sveta, od Južne Koreje, preko Engleske do Kanade i Sjedinjenih Američkih Država. Sem Gor je opisan kao „mreža slična trijadi“, organizaciji kakve imaju kineske bande koje deluju u Aziji i Severnoj Americi, ali su od njih mobilnije i dinamičnije.

Postojanje Sem Gora otkriveno je 2016, nakon što je tajvanski trgovac drogom uhapšen u Jangonu, u Mjanmaru.  Policijske istrage koje su usledile otkrile su da je organizacija zarađivala između osam i 17,7 milijardi dolara godišnje.  Sem Gor koristi zakonski nedvoljno regulisane kockarnice u jugoistočnoj Aziji za pranje velikog dela te zarade. Poternica za Ceom raspisana je 2019. godine.

Sumnjalo se da je Ce svoj multimilijarderski posao vodio iz Hongkonga, Makaoa i jugoistočne Azije. Često su ga obezbeđivali tajlandski kikbokseri, a kruži priča da je u jednoj noći u jednoj kockarnici u Makau izgubio 66 miliona dolara. Ali njegove ime, niti postojanje, nije bilo javno objavljeno dok Rojters pre dve godine nije objavio svoju istragu, navodeći da je Ce najtraženiji čovek u Aziji. Rojters je citirao procene Ujedinjenih nacija, prema kojoj su prihodi Ceove „Kompanije“ samo od prodaje matamfetamina  u 2018. iznosili 17 milijardi dolara.

Hapšenje u Amsterdamu na putu za Kanadu nije Ceov prvi kontakt sa lisicama. Proglašen je krivim za trgovinu opojnim drogama 2000. godine i odležao je devet godina u zatvoru. Svi detalji ovog slučaja nisu dostupni javnosti, jer je i dalje zapečaćen, ali pouzdani izvori kažu da je pušten 2006, da je potom otišao u Kanadu odakle se preselio u Hongkong. Australijski mediji su Ceovo hapšenje ocenili kao najvažnije u kome je učestvovala AFP u poslednjih dvadeset godina.

 

PIŠE M. STAMATOVIĆ

Opširnije pročitajte u našem štampanom izdanju