ЖЕНЕВА, ШВАЈЦАРСКА
Украдене милијарде враћене Нигерији

Када је тадашњи председник Нигерије Сани Абача (владао од 1993. до своје смрти 1998.) украо милијарде долара и умро пре него што је потрошио тај новац, кренула је потрага за благом међународних размера. Швајцарски адвокат, кога је ангажовала нигеријска влада Енрико Монфрини, у потрази за Абачовим пленом потрошио је велики део свог живота, а, како је све почело и како се завршило, написао је у својој књизи „Повраћај украдене имовине“ и недавно испричао Би-би-сијевој новинарки Клер Спенсер. Ево сажете приповести.

У септембру 1999, усред ноћи, Монфринија је позвао високо позиционирани члан нигеријске Владе. Питао га је да ли може одмах да дође у његов хотел. Адвокат је пристао.

Нигеријског званичника је у Женеву послао тадашњи нигеријски председник Олусегон Обасанџо како би Швајцарца убедио да крене у потрагу за Абачовим новцем и да блокира рачуне и уговори са банкама да новац буде враћен у Нигерију. Обасанџо није случајно изабрао Монфринија. Као адвокат, он је од осамдесетих година прошлог века створио нигеријску базу клијената, радећи са трговцима  кафом, какаоом и другим производима. Верује да га је неко од тих клијената препоручио председнику.

Пристао је, а да тада није много знао о таквом послу. Али знао је да мора врло брзо да га научи и тако је и урадио. За почетак, нигеријска полиција предала му је детаље неколико затворених швајцарских рачуна, за које је сумњала да су их отворили Абача и његови сарадници. Прелиминарна истрага коју је полиција обавила у новембру 1998. открила је да су Абача и његови сарадници украли више од милијарду и по долара.

Једна од Абачових метода да се акумулира колосално богатство била је да свом саветнику каже да му треба новац за некакву магловиту безбедносну ствар. Затим би потписао захтев који би саветник однео у Централну банку, која би исплатила новац, често у готовини. Саветник би већину исплаћеног новца однео Абачи на руке. Мада, долари су до председникове резиденције стизали и у камионима. Друге методе су се кретале од доделе државних послова по високо надуваним ценама, од којих је Абача узимао „џепарац“, до захтева страним компанијама да њему плате да би пословали у Нигерији.

Нелегално захватање из државне касе и туђих џепова трајало је три године, све док Абача, у 54.години, није изненада умро, 8. јуна 1998. Иза себе је оставио супругу и десеторо деце. Како је рекао његов лични лекар, остала је сумња да ли је имао срчани удар или је отрован, јер није било обдукције. Како год, тек Абача је умро пре него што је стигао да потроши украдене милијарде, а неколико банкарских података послужило је као путоказ о томе где је новац сакривен. Са овим информацијама Монфрини је отишао пред швајцарског државног тужиоца кога је успео да убеди да су Абача и његови сарадници формирали криминалну организацију. Ово је било кључно, јер је отворило више могућности да нигеријске власти „приђу“ Абачовим и иним банковним рачунима. Државни тужилац издао је упозорење свим банкама у Швајцарској уз захтев да открију постојање било каквих рачуна отворених под презименом и псеудонимом Абача. Ово је могло да открије мрежу банковних рачуна широм света.

 

ПИШЕ М. СТАМАТОВИЋ

Опширније прочитајте у нашем штампаном издању