Укуси далеке Азије: Корејска храна осваја свет

Јужнокорејска јела нису довољно позната у Србији, иако су у свету све популарнија, због свог укуса, мириса и квалитета. Кимчи, булгоги, бибимбап и друга јела које је корејски народ волео током многих генерација, појављују се у домовима широм света комбинујући се са западним навикама, стварајући бибимбап бургер, кимчи хотдог и гочуђанг одрезак…

Водећи порекло из древних пољопривредних и номадских традиција са Корејског полуострва и јужне Манџурије, корејска кухиња се развијала кроз узајамни утицај природног окружења и различитих културних трендова. Jош од старих времена, корејски народ је веровао да храна и лек имају исто порекло и стога обављају исту функцију, следећи изреку да је „храна најбољи лек“. Верују да здравље и болест једнако потичу од хране коју конзумирају и начина на који је једу. Ова идеја је играла одлучујућу улогу и у развоју традиционалне корејске медицине чији је основни принцип да лек треба користити тек уколико храна не одради посао.

Корејска кухиња се углавном заснива на пиринчу, поврћу и месу. Међу састојке који се користе спадају још и уље од сусама, ферментисана смеша од пасуља- денђанг, соја сос, со, бели лук, ђумбир, зрна бибера, уврела паста црвеног чилија гочуђанг и напа купус. Денђанг ђиге, гулаш пасте од соје, прави се кувањем мешавине састојака као што су месо, шкољке, печурке, чили, тофу и сојина паста. Једна од кључних речи за разумевање традиционалне корејске хране је ферментација, метаболички процес који помаже храни да „сазри“ како би имала побољшан укус и нутрициона својства, а и како би могла да стоји „у резерви“ дуже време.

После К-попа, К-храна…

Почетком друге деценије овог века ондашњи јужнокорејски министар пољопривреде, шумарства, риболова и намирница Су Кју-Јонг је сматрао да следећа велика ствар у К-таласу (ширењу корејске културе у свету) после К-попа може бити корејска храна. „К-храна ће бити ефикасно глобализована до 2020.“, изјавио је министар Су. Он је тада веровао да ће ширење популарности К-попа из Азије ка Европи бити од велике помоћи у остваривању напора сеулске администрације за промовисање корејске хране.

Сматрао је да су К-храна и К-поп међусобно повезани. „Као репрезентативна спора храна, добра за здравље и дијете, К-храна ће помоћи људима да остану у физичкој форми,“ говорио је Су и алудирао на концепт „споре хране“ која промовише локална јела и традиционално кување. Спора храна, замишљна као супротност брзој храни, охрабрује гајење семена, биљака и домаћих животиња карактеристичних за локалне еколошке системе.

Министар је био убеђен да ће се интерес за корејску културу, као што је било демонстрирано „хистеријом према К-попу.., догодити у К-храни када будемо ефикасно промовисали њене предности широм света“. Зато је положио основу која је укључивала изградњу неопходне инфраструктуре, експанзију истраживања и експерата за исхрану, израду стратегије за К-храну…

Наставак прочитајте у броју 3112.