Ukusi daleke Azije: Korejska hrana osvaja svet

Južnokorejska jela nisu dovoljno poznata u Srbiji, iako su u svetu sve popularnija, zbog svog ukusa, mirisa i kvaliteta. Kimči, bulgogi, bibimbap i druga jela koje je korejski narod voleo tokom mnogih generacija, pojavljuju se u domovima širom sveta kombinujući se sa zapadnim navikama, stvarajući bibimbap burger, kimči hotdog i gočuđang odrezak…

Vodeći poreklo iz drevnih poljoprivrednih i nomadskih tradicija sa Korejskog poluostrva i južne Mandžurije, korejska kuhinja se razvijala kroz uzajamni uticaj prirodnog okruženja i različitih kulturnih trendova. Još od starih vremena, korejski narod je verovao da hrana i lek imaju isto poreklo i stoga obavljaju istu funkciju, sledeći izreku da je „hrana najbolji lek“. Veruju da zdravlje i bolest jednako potiču od hrane koju konzumiraju i načina na koji je jedu. Ova ideja je igrala odlučujuću ulogu i u razvoju tradicionalne korejske medicine čiji je osnovni princip da lek treba koristiti tek ukoliko hrana ne odradi posao.

Korejska kuhinja se uglavnom zasniva na pirinču, povrću i mesu. Među sastojke koji se koriste spadaju još i ulje od susama, fermentisana smeša od pasulja- denđang, soja sos, so, beli luk, đumbir, zrna bibera, uvrela pasta crvenog čilija gočuđang i napa kupus. Denđang đige, gulaš paste od soje, pravi se kuvanjem mešavine sastojaka kao što su meso, školjke, pečurke, čili, tofu i sojina pasta. Jedna od ključnih reči za razumevanje tradicionalne korejske hrane je fermentacija, metabolički proces koji pomaže hrani da „sazri“ kako bi imala poboljšan ukus i nutriciona svojstva, a i kako bi mogla da stoji „u rezervi“ duže vreme.

Posle K-popa, K-hrana…

Početkom druge decenije ovog veka ondašnji južnokorejski ministar poljoprivrede, šumarstva, ribolova i namirnica Su Kju-Jong je smatrao da sledeća velika stvar u K-talasu (širenju korejske kulture u svetu) posle K-popa može biti korejska hrana. „K-hrana će biti efikasno globalizovana do 2020.“, izjavio je ministar Su. On je tada verovao da će širenje popularnosti K-popa iz Azije ka Evropi biti od velike pomoći u ostvarivanju napora seulske administracije za promovisanje korejske hrane.

Smatrao je da su K-hrana i K-pop međusobno povezani. „Kao reprezentativna spora hrana, dobra za zdravlje i dijete, K-hrana će pomoći ljudima da ostanu u fizičkoj formi,“ govorio je Su i aludirao na koncept „spore hrane“ koja promoviše lokalna jela i tradicionalno kuvanje. Spora hrana, zamišljna kao suprotnost brzoj hrani, ohrabruje gajenje semena, biljaka i domaćih životinja karakterističnih za lokalne ekološke sisteme.

Ministar je bio ubeđen da će se interes za korejsku kulturu, kao što je bilo demonstrirano „histerijom prema K-popu.., dogoditi u K-hrani kada budemo efikasno promovisali njene prednosti širom sveta“. Zato je položio osnovu koja je uključivala izgradnju neophodne infrastrukture, ekspanziju istraživanja i eksperata za ishranu, izradu strategije za K-hranu…

Nastavak pročitajte u broju 3112.