ЖЕНСКА ИНИЦИЈАТИВА ПОМАЖЕ СТУДЕНТКИЊАМА
Улошци су потреба а не луксуз

Појам менструалног сиромаштва, чак и у 21. веку, у многим заједницама је стран, а и сама тема је извор многих предрасуда. Према истраживању које је спровео BBC, жена која има редован циклус током живота ће на тампоне и улошке потрошити око 213.000 динара. Такође, BBC  наводи и податак  да Црвени крст Србије преко народних кухиња подели хигијенске пакете, као и пакете хране најсиромашнијима у 125 средина у Србији. У хигијенским пакетима могу се наћи сапуни, детерџент и остали слични производи, али не и улошци. „У Србији жене морају годишње на основне „женске ствари“ да издвоје најмање 4.000 динара, а порез на ове производе је 20 одсто“, наводе студенткиње Филозофског факултета из Новог Сада, које су покренуле „Женску иницијативу“. Уз подршку свог факултета, као и Добриле Марковић, извршне директорке удружења „Слобода нема цену“, успеле су да оно што су наумиле, спроведу и у дело. „Ми смо биле ту за девојке из „Женске иницијативе“ да им помогнемо да формулишу своју идеју, да их усмеримо на конкурсе и у ком правцу да иду, да им помогнемо да дефинишу кораке који су пред њима“, каже Добрила Марковић. Према њеним речима, неформалне групе су уједно и будућност активизма и стога је неопходно подржати их, као што су и њих, на почетку, подржала различита удружења, у време када су још били неформална група.

„Постоје у друштву групе грађана које имају супер иницијативе, али  је потребно неко да их подржи и да са њима размени искуства и знања“, истиче Марковић и апелује да би ова пракса могла да заживи уколико би била препозната од стране институција и доносиоца одлука. Када се буду писали планови за младе, родну равноправност или смањење насиља, пожељно је да једна од ставки буде посвећена менструалном сиромаштву сматра она.

Што се „Женске иницијативе“ тиче, најпре је било неопходно да ураде анкету како би се стекао увид колика је стварна потреба за бесплатним улошцима на факултету. На основу едукативне анкете у којој је учествовало 1500 студенткиња, закључено је да већина девојака сматра да много новца троше на менструалне производе, а свега неколико њих су одговориле да им то није велики издатак. Поједине девојке навеле су да купују производе када су на попусту, па их чувају и штеде. Очигледно, потреба за бесплатним улошцима постоји.

Међутим, да би се у потпуности реализовале овакве иницијативе неопходна су финансијска средства, која је „Женска иницијатива“ добила захваљујући програму „Шта нам тешко“, у оквиру „Националног програма волонтирања младих – Млади су закон 2021“. Њихова менторка у оквиру пројекта „Шта нам тешко“, Марија Петровић, не скрива одушевљење овом идејом од првог тренутка. „Сећам се када је пристигла пријава на конкурс, сви смо у тиму били пријатно изненађени на тако заокруженој и паметној идеји, којој је претходио и истраживачки део“, истиче менторка.

 

Пише Невена Милошевић.

Опширније прочитајте у нашем штампаном издању