Резолуција о којој ће се дуго полемисати
УН О СРЕБРЕНИЦИ

Генерална скупштина Уједињених нација (УН) усвојила је Резолуцију о Сребреници којом се 11. јул проглашава Међународним даном промишљања и сећања на геноцид у Сребреници 1995. и који би требало да се обележава сваке године.

Резолуција је усвојена са 84 гласа за, 19 против и 68 уздржаних. А шта она заправо доноси? У наставку следи превод најважнијих ставки.

У тексту, се без резерве осуђује свако порицање геноцида у Сребреници као историјског догађаја и позивају државе чланице УН да чувају утврђене чињенице,  и кроз своје образовне системе, развијањем одговарајуцих програма, а у знак сећања и у циљу спречавања порицања и погрешног тумачења и појаве геноцида у будућности.

Без резерве се осуђују и дела која величају особе пред међународним судовима осуђене за ратне злочине, злочине против човечности и геноцид, укључујући и оне одговорне за геноцид у Сребреници.

Истиче се важност окончања процеса проналажења и идентификације преосталих жртава геноцида у Сребреници и обезбеђивања достојанствене сахране за њих и позива на наставак процесуирања починилаца геноцида у Сребреници који тек треба да се суоче са правдом.

У резолуцији се позивају све државе да се у потпуности придржавају својих обавеза према Конвенцији о спречавању и кажњавању злочина геноцида, уз дужно поштовање релевантних одлука Међународног суда правде.

Истовремено, у тексту се захтева од генералног секретара да успостави програм информисања под називом „Геноцид у Сребреници и Уједињене нације“, започињући активности на припремама за обележавање 30. годишњице, која ће бити 2025, и даље тражи од генералног секретара да на ову резолуцију скрене пажњу свих држава чланица, организација из система УН и организација цивилног друштва ради одговарајуцег поштовања.

Позивају се све државе чланице, организације система Уједињених нација, друге међународне и регионалне организације и цивилно друштво, укључујући невладине организације, академске институције и друге релевантне заинтересоване стране да обележавају Међународни дан, укључујући посебне комеморације и активности у знак сећања и у част жртвама геноцида 1995. у Сребреници, као и одговарајућу едукацију и активности на подизању свести јавности.

Како се наводи, Генерална скупштина је донела резолуцију вођена Повељом Уједињених нација, Универзалном декларацијом о људским правима и Конвенцијом о спречавању и кажњавању злочина геноцида и позивајући се на Резолуцију Савета безбедности 819 од 16. априла 1993. којом се Сребреница проглашава безбедном зоном, Резолуцију 827 од 25. маја 1993. о оснивању Међународног кривичног трибунала за бившу Југославију (МКСЈ), и Резолуцију 1966 од 22. децембра 2010. о успостављању Међународног резидуалног механизма за кривичне судове.

Приредила Милица Стаматовић

Опширније прочитајте у нашем штампаном издању