КРАГУЈЕВАЦ И ЊЕГОВА СЕЛА
Упознајте шумадијску ракију

Последњих година много је разлога за експанзију домаћег туризма. Међу њима су и све бољи квалитет услуге и маштовите понуде, а управо једну од њих недавно је представила Градска туристичка организација Крагујевац. Током дводневне промо туре уживали смо не само у историјској причи о старој престоници Србије, већ и посети местима која су последње деценије понос Крагујеваца и Шумадије, а то су дестилерије и вински подруми.

Иако наше национално пиће, ракија је дуго била доста олако схватана. Правила ју је скоро свака домаћинска кућа, пила се у свим животним приликама, али стандардизације, контроле квалитета и промоције прилично је мањкало. Срећом, све се то променило  у последњих десетак година, па је кроз едукацију потрошача и њихов све професионалнији приступ, ракија најзад добила место које јој припада, а то је сам врх међу жестоким пићима изузетног квалитета као што су коњак и сингл малт виски.  Оно што спаја ова пића, јесте врхунски квалитет и хедонистички начин испијања: у малим количинама, из дегустационих чаша које омогућавају уживање и у мирису и укусу. Оно што их разликује јесте сировина – једино се ракија добија од квалитетног воћа, а Шумадија је по њему надалеко позната. Зато и не чуди што је управо регионална асоцијација произвођача ракије “Шумадијска ракија” не само окупила локалне произвођаче, већ и организовала производњу воћних ракија за заштићеним именом и ознаком географског порекла.

При упознавању управо ових ракија посетили смо четири дестилерије које имају дегустациону салу и које зато с правом претендују да постану примамљиве туристичке атракције.

 

Под храстом старим 250 година

На ракијској рути прво смо посетили Подрум Стари храст у селу Жировница на 15 км од Крагујевца.  Породица Стевановић овде се бави виноградарством и воћарством и производи одлична вина и ракије. У елегантној дегустационој сали може се пробати читав спектар њихових производа уз пригодно мезе које чине пробрани домаћи локални производи: сушено месо, сир, кајмак и туршија. Врхунац доживљаја био је одлазак на обронке поврх дестилерије на којима се налазе виногради и међу њима стари храст стар 250 година, по којем је Подрум и добио име. Његова импозантна крошња и аутентична кућа из 19. века одмах поред, могли би сигурно штошта занимљиво да испричају из богате историје овог краја. То је ипак остављено машти на вољу сваког посетиоца, али уместо њих о традицији и историју свакако нам доста тога моћу рећи и аутентични производи Подрума Стари храст: ракије од шљиве, крушке, кајсије и дуње у чијим је укусима заробљен и овај историјски шарм.

 

Текст и слике Сања Жежељ

Опширније прочитајте у нашем штампаном издању