Други на светском такмичењу
УСПЕХ СТУДЕНАТА ЕТФ-а

Тим студената са Електротехничког факултета Универзитета у Београду, H-Bridges, већ традиционално представља Србију на највећем светском универзитетском такмичењу из области енергетске електронике, односно иновативних и енергетски ефикасних решења – IEEE International Future Energy Challenge, које се организује под покровитељством највеће међународне инжењерске организације IEEE. Годинама уназад, они на овом такмичењу остварују изузетан успех, увек освајајући једно од прва три места.

Ове године, освојили су друго место и награду „Outstanding Performance Award“  на финалу овог такмичења одржаном на Леибниц Универзитету у Хановеру у Немачкој од 25. до 28. јула. Веома су поносни, с правом, на овај свој успех, јер он доказује да наши студенти још увек пркосе конкуренцији из целог света. Испред њих су били само такмичари из Рејтлинген универзитета у Немачкој, док су учесници из САД-а, Индије, Белгије, заузели пласман од трећег до седмог места.

Тема овогодишњег такмичења била је развој монофазног Solid State трансформатора за ниске снаге. Предложено решење нашег младог тима пружа могућност за значајним редуковањем употребе тешких материјала при производњи трансформатора, а додатно и мониторинг и дијагностику система у реалном времену. Примена оваквог концепта би олакшала интеграцију обновљивих извора енергије као и других паметних решења у традиционални електроенергетски систем.

Пропозиције такмичења су такве да тимови имају прилику да прођу целокупан процес развоја, од идејног решења до финалног прототипа кроз више итерација. Тим има пуну подршку своје кровне институције, Електротехничког факултета, али су поред тога вредан рад овог тима, као и сам значај учешћа наше земље на IEEE IFEC такмичењу, препознале и многе домаће и иностране компаније.

А ево и студената који чине овогодишњи H-Bridges тим: Александар Милић, Александар Лукић, Ђорђе Натић, Душан Бижић, Даринка Загорац, Јулија Стамболија, Катарина Тадић, Лука Савановић, Лука Јованчић, Марко Спремић, Михајло Бисенић, Мирослав Поповић, Невена Митровић, Нина Здравковић.

 

Опширније прочитајте у нашем штампаном издању