ИЛУСТРОВАНА СЛАВИ РОЂЕНДАН
Уводник

Хвала што нам верујете!

Велика је и искрена радост за целу редакцију што смо у овим тмурним и смутним временима добили прегршт дивних писама у којима ви, драги наши читаоци, уз рођенданске жеље поводом 62. рођендана „Илустроване Политике“, исказујете своју подршку, приврженост, похвале, позитиван став и веру у опстанак и дуг живот нашег и вашег магазина.

Традиција, истинитост, аутентичност новинарског пера, оригиналност и документарност фотографија, љубав према нашој лепој Србији и свим њеним природним, културним и историјским вредностима – то је оно што већина вас истиче као наш квалитет, оно по чему смо јединствени и различити од других. Хвала вам на томе!

На нама је да наставимо да негујемо оно што чини концепт „Илустроване Политике“ од њеног првог броја, тог давног 11. новембра 1958. Да пишемо о обичним људима и њиховим необичним судбинама, о јунацима из комшилука, о познатима који својим знањем, талентом и радом то заслужују, о пределима бајковите лепоте које вреди посетити, о наслеђу које су нам преци оставили у аманет, о занимљивостима из света, о турбуленцијама које потресају нашу планету, и искушењима савременог човека усред свега тога. Увек умерено, проверено, језички умивено, без жеље да икога увредимо или повредимо, без сензационализма и „јефтиних“ трикова којима се диже популарност, али гази етичност, не само новинарства, већ друштва у целини.

Захваљујући томе, већ деценијама, ево, опстајемо као магазин који чита цела породица и који доноси радост у дом, од сада у новом, модерном, освеженом и лепшем дизајну, што ћете и видети на странама које следе.

Хвала вам што сте са нама и што нам верујете све ове године!

Сања Лазаревић, в. д. главног и одговорног уредника

Писма читалаца

Раритет који је сваког уторка на киосцима

За квалитет време не лети, оно само пролази и тај исти квалитет претвара се у раритет, као што су непролазне песме или чувена „Илустрована”…

У временима када се скоро ништа не слави, и када се славља своде на ограничења, уметност нема цену, нарочито у популарној култури. Двадесет и пет година је од чувеног албума групе No Doubt, а и сингла „Don’t Speak.” Још авангарднији је и спот спој неспојивог – Ник Кејв и Кајли Миног у видео клипу за „Where The Wild Roses Grow“.

Исто је у питању двадесет и пет година од ове музичке нумере, која се и данас гледа, слуша са посебним уживањем. Мало се зна о инспирацији за ово МТВ видео дело… Кајли Миног има улогу Елисе Деј, трагичне младе жене, чији је „тиранин” заправо Ник Кејв у споту. Инспирацију да напише ову песму, Кејв је добио након што је чуо традиционалну песму „Where The Wild Roses Grow“, причу о човеку који прати жену и лишава је живота на првом састанку. Претужна балада златних деведесетих је имала у то време и снажну поруку. Стоп насиљу над женама! Поента је – порука, а оно што је и у наслову овог текста је препорука.

Илустрована Политика“ је нека врста америчког „Time“, „People“ и „Vanity Fair“ магазина. Три у један, са традицијом штампања од 1958. године. „Илустрована“, као и „Забавник“, није изгубила у треш временима свој квалитет. Аутентични и оригинални текстови и репортаже, које нећемо пронаћи на интернету. Важно је куповати штампане медије, једнако као и читати портале попут Vivstarsa, који не преносе квази информације и важно је поштовати труд и креативност, који се не базира на ружичастим имагинацијама.

Шездесет и две године нису старост, него искуство, и „Илустровану” није појело време, и неће је угасити неки нови тренд. Јер ми и не живимо у времену тренда, него „трендинг кликова.” Размишљајући о штампаним и дигиталним медијима и проблемима савременог „ауторског дела”, дошао сам до закључка да:

Раритет је на свим киосцима уторком и на дохват руке свима. Само тај раритет треба лепо рекламирати на дигиталним медијима, а они који воле квалитетан папир, чувени лого „Илустроване” и текстове који нису „запањујући” него едукативни, сами ће пронаћи свој штампани примерак. Ја јесам, и уживам у тексту о „несхваћеном креативцу” Желимиру Жилнику.

Александар М. Арсенијевић

(Ово је део текста који је аутор недавно објавио на свом врло посећеном поорталу vivstars.com)

**************

Срећан рођендан и много успеха у даљем раду!

Тамара Иваниш, Нови Сад

***************

Још много, много лета…

Три деценије сам ваш читалац, а у тих неколико деценија добили сте још неколико читалаца захваљујући мојим препорукама. Додатак о здрављу са стручним саветима лекара после гашења вашег часописа „Вива” који сам, такође, редовно куповала, постало је освежење „Илустроване Политике”. Наравно, уз лепе репортаже, путописе, приче о људима око нас, културним дешавањима и свим оним што „Илустровану” чини јединственом на тржишту.

Још много, много лета!

Мила Станић, Ниш

Срећно!

Ево, само та једна реч довољна је да вам захвалим што постојите, односно што на овом нашем ријалити медијском небу постоји и опстаје један овако квалитетан часопис. Новине које дека и унук могу заједно да листају и читају.

Милован Станковић, Крагујевац

**********

Мом дугогодишњем сапутнику!

Поштована господо редакције, верујем да ћете бити изненађени мојом превременом честитком. Али једноставно желим да будем прва која ће Вам пожелети срећан рођендан и још много успешних година издавања „Илустроване Политике“.

Ваш лист је присутан у мом дому скоро од првих бројева, па чак и онда када сам напустила Југославију и отишла у Европу на студије и тамо остала.

Желим да вам захвалим и охрабрим да нас и даље вашим квалитетним репортажама удаљите од ове суморне данашњице.

Користим прилику да посебно захвалим господину Огњану Радуловићу јер његови мудро изабрани текстови и препознатљив стил не дозвољавају да заборавимо нашу историју, па чак и да научимо оно што нисмо знали или смо, можда, заборавили. Његово представљање наших манастира дало ми је жељу да неке од њих посетим поново и сада их видим у другом светлу. Кроз његове текстове упознала сам наше бање и друга блага Србије. Представио нам је такође изузетне српске домаћине, који својим гостопримством красе нашу земљу. То је само неколико примера његовог посебно квалитетног рада.

Србијо, много си лепа!

Још једанпут, свим члановима редакције желим срећан рођендан „Илустроване Политике!

Ваш верни читалац

Љиљана Капларевић-Михајловић