Багером заорали српске гробове
ВАНДАЛИЗАМ НА КиМ

Земљани пут направљен је 24. октобра преко старог српског православног гробља у северном делу Косовске Митровице, у непосредној близини цркве Светог Димитрија, саопштили су свештеници ове светиње која доминира над овим делом града. 

Свештеници су рекли да је пут код цркве Светог Димитрија пробијен без ичије дозволе, а да су радове механизацијом изводили радници, вероватно албанске националности, који су и у уторак 24. октобра, примећени на овој локацији. 

Филолог и професорка Митра Рељић, која се између осталог бави изучавањем српских православних гробаља на Косову и Метохији, о чему је написала пре годину дана и књигу, потврдила је да је багером заорано гробље, на црквеном земљишту, старо више стотина година. 

Рељићева је забележила призоре прекопаних гробова из којих вире кости покопаних и насуте земље преко постојећих споменика на осталом делу гробља. 

Према наводима православних свештеника, на овом гробљу, површине од око 30 ари, покојнике су сахрањивали до 1950. године. 

Влада у Приштини донела је прошлог месеца одлуку о реконструкцији и реновирању кућа власника Албанаца у насељу Брђани у северном делу Митровице, оштећених током сукоба 1998-1999. године. 

Из новог сазива руководства северног дела Митровице, чији је градоначелник Албанац, саопштили су да није довољна само изградња кућа, већ да је за њихове житеље потребно и прилагођавање путне инфраструктуре. 

Најновија скрнављења, рушења и откопвавања српских гробова широм Косова и Метохије само је наставак дивљачког односа Албанаца према нашим гробљима и покојним прецима. Затирање свега српског на КиМ  толико је присутно док Европа и свет ћуте о томе!? 

По злогласној и застрашујућој Хитлеровој фашистичкој теорији из „Мајн кампфа“ („Моја борба“) где пише: „Ако једном народу уништите споменике  тог народа неће бити ту у другом колену” –  Албанци од 1999. године на Косову и Метохији систематски уништавају српске цркве, манастире, гробља и споменике на њима, монумент посвећене српским историјским личностима, спомен плоче, чесме и друга обележја која сведоче о вековном присуству нашег народа на овим просторима, о нашим обичајима и традицији.

 

Текст и фотографије Зоран Влашковић

Опширније прочитајте у нашем штампаном издању