Већ сам у рају, овде на Космају

Планина са које је поглед на заталасану Шумадију бајковит налази се на само педесет километара од Београда. На овом месту чист ваздух освежава тело, чула буде емоције, а време проведено у зеленој шуми доноси мир души. Све више Београђана, међу којима и многе познате личности, сели се из главног града на ово питомо место у потрази за здравијим и мирнијим животом.

Боје пролећа и мирисе природе најинтензивније ћете доживети на планини. Ако је још та планина питома, зелена и пуна шума, ако на њој можете да чујете тишину и песму птица, дубоко удахнете кисеоник, обиђете бројне историјске знамени тости и сетите се предака, почастите се добрим залогајем, притом уколико је на пола сата од велеградске буке и стресног свакодневног живота онда знате куда вам је ићи. Викенди на Космају су права атракција. Захваљујући Београђанима, прошлог викенда је, рецимо, чувена кафана „Код Томе и Наде“ за кратко упетостручила свој капацитет. Домаћини су износили столове и столице буквално по ливади око ресторана, а весели гости из велеграда су само желели да „осете траву под ногама“, да једу под отвореним небом и да задовоље своја чула српским гастрономским специјалитетима. О месу са роштиља и ражња чији се мирис мешао са мирисом свежег цвећа, о врхунском сиру, необичним палачинкама које се само овде служе, не треба ни причати.

Председник са најдужим стажом

Када сам о овој сцени, у којој се једна обична кафана, као у Фелинијевом филму, за тили час непретенциозно раширила уз жамор срећних гостију по целој ливади, причала председнику Општине, чувеном Жики Миправог српског домаћина на овим просторима. Човек који уме са људима и кога људи воле јер живи са њима и разуме њихове потребе, о чему сведочи и његов готово три деценије дуг стаж на месту председника Општине, по чему је свакако и рекордер у овим турбулентним временима. – Сама чињеница да вам од наше општине до Мостарске петље у центру Београда треба 30 минута, и то одличним аутопутем, говори о томе колико смо ми близу престонице, а опет довољно далеко да осетимо све чари нетакнуте природе. Колико је на прави начин председник Општине схватио важност добрих путева, говори и то да су путеви у Сопоту и свуда по Космају нови и асфалтирани, да изгледају беспрекорно и уредно, као у Швајцарској. Зато је и утисак о овом подручју одмах другачији. – Добра инфраструктура нам је потребна због свих нас који живимо овде, због Београђана који стално долазе на Космај и овде имају викендице, али и због многих манифестација које се овде догађају а једна од њих је људе: Николу Коју, Нелета Карајлића, Мериму Његомир, Жарка Данчуа, Ивана из „Легенди“ a породица Карић је овде направила велелепни ранч као из америчких филмова. – Ми не знамо ко све живи овде док не дође до решавања неких актуелних комуналних питања и проблема. Онда нам се сви јављају смеје се популарни председник Жика и наставља – Али најважније је да су сви пронашли своју срећу овде. Пре неки дан сретнем певача Жарка Данчуа на улици испред општине а он ми радосно каже:“ Морам, Жико, да ти кажем један стих: ‘Жив сам, а већ сам у рају, овде на Космају`“. Драгоцена је то прича када имате занимљиве особе око себе. Људи овде траже мир, изолацију и здрав живот.

Наставак можете прочитати у броју 3096.