Velika džamija u Kuvajtu

U Kuvajt Gradu, prestonici države Kuvajt, postoji oko 800 džamija, ali najveću pažnju privlači jedna. Ne samo da je ta džamija najveća, već se na njenom dizajnu nije štedelo, pažnja je posvećena svakom detalju u unutrašnjosti, pa predstavlja izuzetnu građevinu kulture

Tokom 29 ili 30 ramazanskih dana, Velika džamija i okolna dvorišta, parkovi, parkinzi, čak i ulice, pretvaraju se u prikladna mesta za molitvu stotina hiljada ljudi. Zabeleženo je da je za Ramazan 2011, u jednom trenutku u Velikoj džamiji i oko nje bilo 180.000 ljudi, a čitava država je tada imala oko četiri miliona žitelja. Velika džamija je naročito popularno mesto molitve tokom poslednjih deset dana svetog meseca posta i darivanja, koji je ove godine okončan zalaskom sunca u četvrtak, 14. juna.

Tokom proteklog Ramazana, međutim, molitveni ćilimi i čadori nisu prostirani van Džamije jer su u toku veliki infrastrukturni radovi u centru Grada Kuvajta, u čijem širem području živi oko 2,4 miliona stanovnika. No, u Džamiji tokom noćne službe može da stane oko 18.000 vernika.

Nekoliko nedelja pred početak Ramazana ovaj autor je u Velikoj džamiji prisustvovao takmičenju škola u recitovanju Kurana. Neki od najboljih takmičara su odabrani da u večernjim satima meseca posta i darivanja predvode dodatne, taravih molitelje.

Velika džamija omogućava potpuno rashlađene prostorije za vernike, neobično važno pošto se temperature u Kuvajtu već prebližavaju 40. stepenu Celzijusove skale.

Nastavak možete pročitati u broju 3102.