КУЛТУРА И ЗАБАВА
Весели Вршчани

Народно позориште „Стерија“, из Вршца, гостоваће са представом „Фалстаф веселе жене виндзорске“ Вилијама Шекспира, у режији Даријана Михајловића, у Народном позоришту у Београду на Великој сцени, 20. марта. Представа је отворила фестивал класике Вршачка позоришна јесен и освојила награду за колективну игру. У улози Витеза Џона Фалстафа је Милош Ђуровић, док у осталим улогама игра цео ансамбл вршачког позоришта: Тамара Тоскић, Иван Ђорђевић, Пеђа Грујић, Срђан Радивојевић, Марко Аџић, Младен Вуковић, Јован Божић, Јована Андрејевић Грујић, Вања Јањић и Моника Болдовина Бугле.

ФИЛМ

Бања за смејање

Део екипе филма „Било једном у Србији“ представио се новинарима уочи београдске премијере, одржане 9. марта. О филму посвећеном граду Лесковцу говорили су: продуцент Звонимир Шимунец, извршни продуцент Мирослав Могорвић, редитељ филма Петар Ристовски и глумци – Виктор Савић, Теодора Ристовски и Слобода Мићаловић.

– Кад се оде у Лесковац, то је као да се оде у неку бању где се људи само смеју, где су проблеми увек са стране и где се живи ради живота – рекао је Шимунец. – Мислим да смо то у некој линији филма успели да покажемо. У једном тренутку сам чуо причу о српском Манчестеру и да је Лесковац на великим светским изложбама добијао награде признате у свету, које су се додељивале градовима који просперитетом и индустријом личе на Манчестер. Лесковац има вишка историје и заиста се надам да ће неко снимити наставак индустријализације овог града.

Главну улогу у филму, Цонета – носиоца индустријских промена у Лесковцу – игра Виктор Савић: „Цоне је током Првог светског рата био у Енглеској, где је научио занат који је после пренео у Лесковац. Имао је времена да развије самокритику и да када год се нађе у блату успе да се издигне и настави даље, што је заправо порука за све нас.“

 

Припремио Срђан Јокановић

Опширније прочитајте у нашем штампаном издању