Весна Стојановић

Нема оправдања за батине

„Насилник може да се препозна ако неко хоће да га препозна. Најчешће се бежи од тог препознавања. То избегава прво породица, затим партнерка, а онда и сви остали.“, каже наша саговорница.

Прошле године, 1. јуна, ступио је на снагу нови Закон о спречавању насиља у породици који носи јасну поруку: „Ударите ли жену, ићи ћете у затвор“. Шта нам је он донео? Да ли се нешто променило у судској пракси? Шта значи процена ризика? Ко ће штитити жртве насиља? Колико је жена прошло кроз Сигурне куће у Србији? Зашто је подржала листу Александра Вучића на градским изборима? Ово су само нека од питања за Весну Станојевић, координаторку Сигурних кућа у Београду. Како се нови закон примењује у пракси? Колико је насилника завршило у затвору?
–Закон се примењује адекватно и много је изречених мера у складу са тим законом. И пре него што је почео да се примењује у пракси, Закону је дата велика медијска пажња, тако да су одређена законска решења била већ позната јавности. Јавност је, наравно, реговала врло различито, поготову један део мушке популације, који је у Закону видео опасност да ће остати без стана или куће и да ће жене злоупотребити тај Закон. Податак колико је насилника заввшило у затвору има Министарство полиције, али знам да је велики број хитних мера изречен у складу са тим Законом у претходном периоду.

Наставак можете да прочитате у броју 3083.