Виминацијум поново живи

Оно што су стручњаци у последњих месец дана откопали на археолошком локалитету Виминацијум, медији су назвали ексклузивним и сензацијом.

Може тако, али је то заправо само још једна коцкица придодата ексклузивном мозаику главног града римске провинције Горње Мезије. Јер, Виминацијум је сам по себи ексклузиван. Дакле ту нема сензације нити ексклузивности. То овај древни град, мало по мало, одаје своје безмало два миленијума љубоморно чуване тајне.

– Баш тако, потврђује наш домаћин археолог др Миомир–Мишко Кораћ, директор Археолошког института САН-у и покретач и руководилац Пројекта „Виминацијум”. – Информације које добијамо сваким истраженим сантиметром су благо за читав свет. За светску археологију. Ходамо кроз високу траву, звезда упекла, у даљини се назиру гомиле ископане земље. На дубини не већој од два метра, у средини се виде остаци платформе око које су са три стране правилно поређане озидане гробнице.

– На основу пронађеног материјала нема сумње да је реч о маузолеју императора–прича др Кораћ.– У гомили ситног шута пронашли смо део главе статуе украшене ловоровим венцем, који је смео да носи само римски цар. Ту су и делови крила империјалног орла и необично лепо моделована рука на балчаку гладијуса. Централног гроба нема, али ни крупнијих налаза на основу којих би могло да се добије више информација.

Наставак можете прочитати у броју 3101.