Еуропа Ностра објавила листу
Високи Дечани међу 12 најугроженијих локалитета

Манастир Високи Дечани, који је на листи Светске културне баштине од 2004. године, како због безбедносних претњи, тако и због непридржавања закона и стандарда Унеска од стране локалних власти и Владе у Приштини, налази се међу 12 најугроженијих локалитета културног наслеђа у Европи. Због тога је Манастир у најужем кругу да буде изабран за програм Седам најугроженијих споменика културе Европе за 2021. годину.

Избор је направљен на основу историјског значаја и културних вредности, као и ургентности њиховог стања. Панел је узео у обзир и досадашње ангажовање заједница на локалном и националном нивоу, посвећеност институција, власти и невладиних актера, као и дугорочну одрживост и друштвено-економски потенцијал локалитета, стоји у саопштењу ових организација.

Игуман манастира Високи Дечани, Сава Јањић, навео је на твитеру да је дубоко почаствован овим избором и изразио наду да ће се тиме нагласити „потреба за заштитом локалитета Српске православне цркве који се налазе на Косову, а који су истовремено и Унеско споменици“.

Ову листу је саставио је међународни Саветодавни одбор који чине стручњаци из домена: историје, археологије, архитектуре, конзервације, пројектног планирања и финансија. Коначна листа Седам најугроженијих споменика културе Европе 2021. биће објављена у марту следеће године. Локалитети који се нађу на овој листи биће у могућности да се пријаве за грант у вредности до 10.000 евра који додељује Институт Европске инвестиционе банке (ИЕИБ), први пут од покретања програма. Грант ИЕИБ може бити додељен одабраним квалификованим локалитетима са ове листе као помоћ за договорену активност, која има за циљ очување угроженог споменика културе.

У образложењу стручне комисије стоји да су Дечани једини споменик у Европи који се 20 година у континуитету налази под снажном војном заштитом Кфора иако представља споменик огромне историјске и културне важности за Европу и свет.

Текст и фотографије Зоран Влашковић

Опширније прочитајте у нашем штампаном издању