Стари кадар и нови адути
ВЛАДА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ

Република Србија је добила 17. владу од увођења вишестраначја, а Ана Брнабић (47)  ће трећи пут од јуна 2017. године бити на челу извршне власти. Овог пута водиће најбројнији кабинет откако столује у Немањиној 11. Шта раде и чему се надају, пропитиваће чак 28 министара.

Карте су промешане, из шпила су избачене похабане, а убачене нове које би требало да игри у тешким временима донесу свежину и нову енергију.

Први до прве је Ивица Дачић (56), министар спољних послова (на ту функцију се враћа после две године), заменик премијера и шеф Бироа за координацију служби безбедности.

Потпредседници владе биће и десетогодишњи градоначелник Новог Сада Милош Вучевић (47), који је и министар одбране, као и стари-нови министар финансија Синиша Мали (50).

Министар унутрашњих послова је Братислав Гашић (55) досадашњи први човек Безбедносне информативне агенције, док је Маја Поповић (50) задржала фотељу министарке правде.

Некадашња шефица тима за вођење преговора о приступању Србије Европској унији (2013–2019), професорка на Факултету политичких наука у Београду Тања Мишчевић (56) на челу је Министарства за европске интеграције.

Горан Весић (53), донедавни заменик градоначелника Београда водиће ресор грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, а Дубравка Негре (44) је са високе позиције у НЛБ Комерцијалној банци преузела вероватно најврелији кестен у Влади – Министарство рударства и енергетике.

Досадашњи директор Јавно-комуналног предузећа „Београдске електране“, Раде Баста (43) на челу је Министарства привреде, а Томислав Момировић (39) из Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре преселио се у новоформирано Министарство унутрашње и спољне трговине.

Грађанима Србије добро познато лице и док није ушла у политику, директорка Института за онкологију и радиологију, Даница Грујичић (63) нова је министарка здравља, а Маја Гојковић (59) је задржала ресор културе, само без информисања. Као што и Бранко Ружић (46) остаје министар просвете, али су се наука и технолошки развој преселили у новоосновано министарство које ће бринути и о иновацијама, а које води Јелена Беговић (52), директорка Института за молекуларну генетику и генетичко инжењерство.

Ново лице у новој Влади је и Јелена Танасковић (46), досадашња државна секретарка у Министарству заштите животне средине, а сада министарка пољопривреде, шумарства и водопривреде. На челу министарства у коме је Танасковић претходно радила остала је Ирена Вујовић (39).

 

Пише Милица Стаматовић

Опширније прочитајте у нашем штампаном издању