ФРУШКОГОРСКО ОДМАРАЛИШТЕ “ЛЕЖИМИР”
Власник нови, судбина стара

Био је то трачак наде. И трачак је још ту, али нада је отпутовала. Тако некако би могла у две кратке реченице да се опише судбина фрушкогорског хотела „Лежимир”, недалеко од истоименог села. Хотел је деценијама био ван употребе и у запуштеном стању. Онда је 2019. продат за скоро 20 милиона динара, а нови власник је компанија „ПХ1 инвест“ из Бешке. И сви су се те године понадали да ће коначно да оживи овај некада изузетно посећен објекат. Али…

Градска власт Сремске Митровице је приликом формирања огласа стриктно навела да простор заједно са објектом, који ће бити стављен на лицитацију и на продају, мора бити изграђен или реконструисан и опредељен искључиво за сврхе угоститељства, туризма и спорта и рекреације. Преведено, да му нови власник не мења намену. Међутим, планови о реконструкцији и даље су само планови, јер се ништа није урадило по том питању. Хотел и даље пропада.

Иначе, објекат који се некад звао „Фрушка гора” изграђен је још шездесетих година прошлог века, на обронцима планине чије име носи. Најпре се налазио у склопу тадашњег ПИК „Сирмиума“, да би касније припао Угоститељском предузећу „Парк“, из Сремске Митровице. Комфоран хотел са 17 соба подигнут је на атрактивној локацији са погледом на околна села и пејзаже, са свечаном салом и надалеко чувеном кухињом. Био је прави туристички бисер и привлачио госте из целе Војводине и Србије, ђачке екскурзије, као и пословну клијентелу из Београда и Новог Сада.

Онда су дошли ратови, па су у овај објекат смештени прогнани. Боравили, отишли, а онда дошли неки други и почели да развлаче. Надлежни су покушали да га приватизују, није успело, па је постао мета свих који нешто сакупљају. Од врата, прозора, каблова, прекидача, до металних делова…А још му се на леђа натоварило и време. Ломило је црепове, убацивало снег и кишу, гризло са свих страна. А стигли су и „уметници” да му просторије ишарају.

Сада има новог власника, али и даље стару судбину.

 

Текст и фото Т. Иваниш

Опширније прочитајте у нашем штампаном издању