ОТКРИЋЕ У ЕГИПТУ
Водич кроз подземни свет

Чињеница је да бивши египатски министар за антиквитете и познати археолог Захи Хавас има знања и воље да уради много тога у одгонетању тајни древног Египта, али има, кажу стручњаци, и среће. Или, како би он волео да каже „нешто га води ка новим, невероватним открићима”. Од тренутка када је са својом екипом забо ашов на локалитету Сакара, јужно од Каира, а било је то 2007. године, Хавас је, малтене, сваких неколико месеци свет „бомбардовао” неким сензационалним открићем. Нови храмови, на стотине саркофага, мумије које бацају неко ново светло на већ познати Египат…само је део онога са чим је Хавас излазио пред јавност. Ових дана Хавас је окупљеним новинарима рекао да је његов тим археолога на великој некрополи код Каира ископао храм краљице Неит, супруге краља Тетија. Он је био први владар Шесте династије, која је владала древним Египтом од 2.323. до 2.150. године пре нове ере.

Хавасу је требало неколико минута само да поброји шта су археолози у последњих неколико месеци овде нашли. Каже да је готово из дана у дан на светлост дана израњало нешто ново. Најпре су установили  како су очувани зидови грађевине на коју су наишли делови погребног храма из времена Шесте династије. Следеће што је изронило из миленијумске таме били су гробни бунари, затим саркофази и мумије, те посуђе… и све датира из времена Новог царства, које је трајало око пола миленијума, од 1.570. до око хиљадите године пре нове ере. Саркофази, њих 54, били су на дубини од десет до дванаест метара. Поред ових налаза, Хавас каже да су археолози ископали и велики број статуа, затим маски које су стављане на лице преминулог или поред покојника, а на једном од двадесет и два места, где су обављана сахрањивања, нађене су и играчке.

Сваки од ових налаза има своју вредност, али је Хавас посебно издвојио један. Четири метра дугачак папирус са делом текста из Књиге мртвих, која, како је казао, представља колекцију „чини” помоћу којих се воде мртви кроз подземни свет.

Вест о овом светском открићу објављена је само два месеца од такође сензационалне вести да је на овом локалитету нађено више од сто саркофага и око 40 златних статуа, старости око два и по миленијума. Иначе, локалитет Сакара је, заправо, велика некропола древне египатске престонице Мемфис, на којој се налази десет пирамида, древни храмови, а, осим људског, ту је и велико гробље животиња. Ови последњи налази, рекао је Хавас, засигурно мењају слику коју су научници до сада имали о Сакари у време Новог царства.

Приредио О. Радуловић

Опширније прочитајте у нашем штампаном издању