OTKRIĆE U EGIPTU
Vodič kroz podzemni svet

Činjenica je da bivši egipatski ministar za antikvitete i poznati arheolog Zahi Havas ima znanja i volje da uradi mnogo toga u odgonetanju tajni drevnog Egipta, ali ima, kažu stručnjaci, i sreće. Ili, kako bi on voleo da kaže „nešto ga vodi ka novim, neverovatnim otkrićima”. Od trenutka kada je sa svojom ekipom zabo ašov na lokalitetu Sakara, južno od Kaira, a bilo je to 2007. godine, Havas je, maltene, svakih nekoliko meseci svet „bombardovao” nekim senzacionalnim otkrićem. Novi hramovi, na stotine sarkofaga, mumije koje bacaju neko novo svetlo na već poznati Egipat…samo je deo onoga sa čim je Havas izlazio pred javnost. Ovih dana Havas je okupljenim novinarima rekao da je njegov tim arheologa na velikoj nekropoli kod Kaira iskopao hram kraljice Neit, supruge kralja Tetija. On je bio prvi vladar Šeste dinastije, koja je vladala drevnim Egiptom od 2.323. do 2.150. godine pre nove ere.

Havasu je trebalo nekoliko minuta samo da pobroji šta su arheolozi u poslednjih nekoliko meseci ovde našli. Kaže da je gotovo iz dana u dan na svetlost dana izranjalo nešto novo. Najpre su ustanovili  kako su očuvani zidovi građevine na koju su naišli delovi pogrebnog hrama iz vremena Šeste dinastije. Sledeće što je izronilo iz milenijumske tame bili su grobni bunari, zatim sarkofazi i mumije, te posuđe… i sve datira iz vremena Novog carstva, koje je trajalo oko pola milenijuma, od 1.570. do oko hiljadite godine pre nove ere. Sarkofazi, njih 54, bili su na dubini od deset do dvanaest metara. Pored ovih nalaza, Havas kaže da su arheolozi iskopali i veliki broj statua, zatim maski koje su stavljane na lice preminulog ili pored pokojnika, a na jednom od dvadeset i dva mesta, gde su obavljana sahranjivanja, nađene su i igračke.

Svaki od ovih nalaza ima svoju vrednost, ali je Havas posebno izdvojio jedan. Četiri metra dugačak papirus sa delom teksta iz Knjige mrtvih, koja, kako je kazao, predstavlja kolekciju „čini” pomoću kojih se vode mrtvi kroz podzemni svet.

Vest o ovom svetskom otkriću objavljena je samo dva meseca od takođe senzacionalne vesti da je na ovom lokalitetu nađeno više od sto sarkofaga i oko 40 zlatnih statua, starosti oko dva i po milenijuma. Inače, lokalitet Sakara je, zapravo, velika nekropola drevne egipatske prestonice Memfis, na kojoj se nalazi deset piramida, drevni hramovi, a, osim ljudskog, tu je i veliko groblje životinja. Ovi poslednji nalazi, rekao je Havas, zasigurno menjaju sliku koju su naučnici do sada imali o Sakari u vreme Novog carstva.

Priredio O. Radulović

Opširnije pročitajte u našem štampanom izdanju