Еликсир наших предака
ВОДЊИКА

Данас се водњика још увек може наћи у неким домовима као обавезна „зимница“ а има и произвођача у Србији, например у Ужицу, који су решили да сачувају овај рецепт од заборава и и понуде га на тржишту као одличан лек за имунитет и превентиву од многих болести. Предраг Симић (29) из Биоске код Ужица је за годину дана произвео 820 литара водњике и тако постао највећи произвођач овог пића на свету а због велике потражње ће производњу повећати на 3.000 литара. Овај млади човек је рецептуру наследио од деде и оца али је сада усавршава будући да је докторанд на Пољопривредном факултету у Београду.

Када погледате шта све садржи рецепт за водњику одмах ће вам бити јасно да са овим напитком здравље на уста улази. За оне који немају обичај или могућности да по шуми скупљају дивље плодове трњине, шипурка, клеке,  глога, јабуке… постоји могућност да ове воћке нађу и на тезгама наших пијаца. Битно је да буду дивље, да нису прскане и третиране.

Дивљој крушки и јабуки и горе наведеним воћкама могу се додати и суве шљиве, дуње, мушмуле и све што сакупимо или волимо. Само треба да их оперемо, очистимо од петељки и прелијемо водом (најбоље би било изворском ако је имате) и оставимо у бурету три четири недеље да ту преври. Оно се ту неће распасти а ми ћемо добити једно од најздравијих пића на свету, јер ће воће у тој води оставити све оно највредније што има.

Крушка и дуња водњики дају сладак укус, јабуке киселкаст, клека јој даје мирис, трњина малу дозу опорости… Неки водњики због брже ферментације додају шећер или мед али углавном за тим нема потребе. У тим случајевима се она може пити већ после две недеље.

Не захтева процедура прављења водњике неке посебне услове. Буре или велики стаклени суд са сакупљеним воћем, преливеним водом, могу се држати свуда где није превелика топлота. Када дође време да водњику пијемо, прелијемо је у флаше а онда додамо нову воду и тако све док клека испливава на површину. Добро је што ћемо од црвене туршије увек добити више него што ставимо, јер на сваки одвађени литар се сипа иста количина воде с тим што треба сачекати да се повеже и преври. Што се рецепта тиче, трећину посуде треба да чини воће а остало вода.

Водњика је одлична за чишћење крвних судова, за дезинфекцију мокраћних канала и бубрега. Одлична је за имунитет у време грипа и прехлада, јер наши стари који нису имали лимунове и поморанџе пили су управо водњику која је пуна Ц витамина и антиоксиданаса. Препоручује се чак и дијабетичарима јер има 1,8 грама фруктозе на литар, док други здрави сокови имају 95 грама шећера у литру.

 

Припремила Б. Ковачевић

Опширније прочитајте у нашем штампаном издању