СВЕТСКИ ДАН БОРБЕ ПРОТИВ ХИВ-а
Време је да се епидемија заврши

Светски дан борбе против ХИВ-а, 1. децембар, ове године обележава 40 година од појаве овог вируса под слоганом „40 година прогреса“, јер оно што је некада значило смртну пресуду, данас је претворено у хронично обољење.

Вирус који је обележио осамдесете године, а делује по принципу гашења имуног система, постао je познат када је објављена публикација о првих пет пријављених случаја болести у САД, а касније је назван АИДС – синдром стечене имунодефицијенције. Иако је утврђено да се преноси искључиво сексуалним путем, преко крви, нестерилисаним иглама и са мајке на дете, многи и даље страхују да би могли нехотично да се заразе, што ставља у тежак положај оболеле који се осећају изопштено од друштва, па чак и када морају да траже лекарску помоћ ради неких других интервенција.

У ситуацији када је сва пажња усмерена на ковид, у којој фази се налази борба са ХИВ вирусом, већ дуго је мање позната широј јавности због чега многи имају погрешан став и предрасуде у вези са болешћу која бележи највећи напредак у лечењу, о чему су говорили учесници конференције посвећеној овој болести, инфектолог професор др Јован Ранин, професор др Снежана Бркић и Бранислав Прокић из Удружења оболелих „Потент“.

Професор др Јован Ранин са Медицинског факултета, начелник одељења за ХИВ и АИДС Клинике за инфективне и тропске болести Универзитетског Клиничког центра Србије и председник регионалног удружења ХИВАС подсетио нас је да прича о ХИВ-у почиње 1981. када се у Сан Франциску појавило двадесетак пацијената са тешком упалом плућа, који су до тада били здрави и млади људи. Они су тада имали чудне манифестације пнеумоније, а већ крајем године закључено је да се ради о синдрому имунодефицијенције, до тада непознатог узрока. Научници су 1983. и 1984. године дошли до изолације узрочника који је назван ЛАВ (lymphadenopathy-associated) вирус који су повезивали са лимфним системом, да би се каснијим сазнањима усталио термин вирус хумане имунодефицијенције. На почетку епидемије преживљавање пацијената са ХИВ-ом се мерило недељама или месецима и до 1987. се примењивала прва прилично неуспешна терапија када се медицинска нега сводила на дијагностику и лечење низа придружених комплексних инфекција, карцинома, неуролошких болести…

Текст и фотографије Наташа Ускоковић

Опширније прочитајте у нашем штампаном издању