Дечак из Ружине улице
ВРЕМЕПЛОВ

Многе славне житеље Скадарлије, који су двадесетих година овог века стварали њену ументичку историју, глумац Душан Антонијевић је као дечко видео и запамтио…

Из стана Душана Антонијевића види се двориште у којем су живели Милка Гргуровић, Чича Илија Станојевић, Пера Добриновић, а баш у његовим собама становале су Жанка Стокић и Зорка Тодосић. Као дечко, Душан је са родитељима становао преко пута кафане „Три шешира“. Сваке вечери Жанка је са Чича-Илијом Станојевићем и другим глумцима долазила у кафану. У то време колачи су се продавали на послужавницима, разносила их је једна девојка од кафане до кафане, а дечко Душан је стајао испред своје капије преко пута „Три шешира“, гледао глумце и чекао. Чекао је јер се знало: кад девојка са колачима наиђе, Жанка Стокић је увек један колач куповала за њега. Зовнула би: „’Подин Дуле, извол’те колач.“

Кад је дечко одрастао и постао глумац, играо је заједно са Жанком Стокић и она га је и тада исто звала ’подин Дуле.

Јединац глумца и редитеља народног позоришта Јована Антонијевића-Ђеде, Душан Антонијевић је одмалена свуда ишао са оцем: мувао се по позоришту, по ходницима, нико на дете није обраћао пажњу и једне вечери задеси се у гардероби док се Чича Илија Станојевић шминкао пред представу. Шминка се и стално гунђа: „Матори, опет си ноћас претерао“ па опљуне. Дечко се окреће око себе не би ли видео кога то Чича Илија грди, али осим њих двојице у соби нема никога. И тек онда дечко схвати да то глумац сам себе кори због касне пијанке претходне ноћи.

Сви прозори и дворишта у Скадарлији крију успомене на детињство: мало ниже становао је глумац Пера Добриновић. Душан Антонијевић за њега каже: „Геније југословенске сцене“, а у истом дворишту становао је и Душан као дечак. И Пера Добриновић је дечака научио како да се спасе батина. Уочио је да отац сина туче само отпозади па је дечка посаветовао: „Кад те отац појури, ти седи на столицу и чврсто се држи“. Дечко послуша савет и чим осети опасност, седне на столицу или кревет, па и на сто ако је најближи и чврсто се ухвати за ивице. Отац вуче дете, али вуче и намештај. Никако дете да се одлепи. Онда се отац наљути на Перу Добриновића: „Шта сте имали да ми учите сина, целу кући испретурах“. Тако се Душан спасао батина, јер отац није никад тукао по другм местима, већ само отпозади!

Кафана „Три шешира“ била је стециште уметничког света и у њој су се Чича Илија и Милорад Гавриловић такмичили у господарству. Дође тако Милорад Гавриловић у кафану и викне келнера: „Стаменко, донеси ми једну кафу.“ Кад кафу попије опет викне: „Стаменко, запиши ми дуг“ и при томе Стаменку да бакшиш два динара. Кафа је коштала један динар и он је могао лепо и кафу да плати и да келнера части, али је хтео да буде више господин од Чича Илије. Отуда Милораду Гавриловићу онај надимак „Стари господин“.

 

Љиљана Бинићанин

Опширније прочитајте у нашем штампаном издању