РОМСКА УДРУЖЕЊА
Врло активна у Трстенику

Роми у Трстенику имају три удружења која раде самостално, а по потреби се и удружују и спроводе различите програме. Тренутно реализују осамнаести Међународни уметнички камп, снимају филмове, издају књиге, али и воде Колцентар за помоћ у време пандемије, организују рад Банке хране, старају се о школовању младих Рома, а планирају и покретање радиостанице.

Међународни уметнички камп, који као пројекат финансијски подржавају Министарство културе и Општина Трстеник, реализује Арт центар Рома Србије, једна од трстеничких ромских организација. Сарадници у пројекту су Интернационални уметнички студио „Трнавац“, из Ваљева, и Народни универзитет Трстеник, у чијем простору је организована изложба слика ромских уметника као део ове манифестације.

На изложби радова уметника изложена су 33 рада од 24 аутора са свих континената. У оквиру овог кампа организована је и ликовна радионица у којој су учествовали ученици ОШ „Миодраг Чајетинац Чајка“ каже Милош Васић, председник Арт центра Рома Србије.

Арт центар има и развијену издавачку делатност. Књигу „Роми Старе чаршије Трстеничке“ приредили су Радошин Зајић и Милош Васић, која ће касније бити промовисана у складу са епидемиолошком ситуацијом. Биће приказан и документарни филм „Очеви и деца“, а ради се о Ромима радницима „Прве петолетке“.

Некад је 80 Рома радило у фабрици. Били су поштовани трудбеници, похваљивани и добијали станове од колектива – објашњава Милош.

Текст и фотографије Живомир Миленковић

Опширније прочитајте у нашем штампаном издању