Вучић амбасадорима: Е, неће бити како ви кажете!

Улогом странаца у преврату у Србији из 2000. године, како је описују сами његови учесници, створена је основа за све будуће неспоразуме гостију – амбасадора са сваким будућим домаћином Србије. Ти неспоразуми почињу истог часа када се на челу Србије нађе неко ко у свом политичком раду дужности према свом народу и држави ставља на прво место

Председник Србије Александар Вучић био је недавно принуђен да јавно одговори на изјаву британског амбасадора у Србији Дениса Кифа. Поводом изјаве овог британског изасланика да је свака измена граница ризична и опасна, којом се он умешао у српско-српске политичке расправе о судбини Космета, Вучић је на конференцији за новинаре у аустријском Алпбаху, узвратио питањем за Кифа: „Па, што сте мењали границе 2008? Хоћете ли да одговорите на то питање? Србима је то донело огроман ризик и цену, то што сте мењали границе 2008, што сте урушавали Србију 1999. године, а за то ћете да нађете оправдање у хуманитарној катастрофи, и што сте мењали опет границе 1991, 1992“, казао је Вучић.

Председник Србије је додао: „Сваких десет година, када то вама одговара, ви можете да мењате границе, а када неко други, кога се то тиче, нешто покуша да уради мимо вашег знања, онда коментаришете да ће платити цену и да је висок ризик“. Вучић је затим наставио: „А колики је ризик уколико до договора не дође?“ и истакао да суштински, замрзнути конфликт не постоји, јер се, каже, „заправо, само чека ко ће на кога да удари“.

Председник Србије је рекао да он не жели да иде у ратове и сукобе и да верује да је британски амбасадор имао добру намеру. „Али, чекам да добијем одговор што сте мењали границе 2008. године и што сте у року од неколико дана признали независно Косово супротно Резолуцији 1244, супротно међународном праву? Зато што је то посебан случај. Када ви нешто одлучите, имате право да кажете да је то посебан случај, а када народи којих се то тиче о нечему одлучују, онда они немају право на то“, нагласио је Вучић.

Наставак можете прочитати у броју 3110.