Vučić ambasadorima: E, neće biti kako vi kažete!

Ulogom stranaca u prevratu u Srbiji iz 2000. godine, kako je opisuju sami njegovi učesnici, stvorena je osnova za sve buduće nesporazume gostiju – ambasadora sa svakim budućim domaćinom Srbije. Ti nesporazumi počinju istog časa kada se na čelu Srbije nađe neko ko u svom političkom radu dužnosti prema svom narodu i državi stavlja na prvo mesto

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić bio je nedavno prinuđen da javno odgovori na izjavu britanskog ambasadora u Srbiji Denisa Kifa. Povodom izjave ovog britanskog izaslanika da je svaka izmena granica rizična i opasna, kojom se on umešao u srpsko-srpske političke rasprave o sudbini Kosmeta, Vučić je na konferenciji za novinare u austrijskom Alpbahu, uzvratio pitanjem za Kifa: „Pa, što ste menjali granice 2008? Hoćete li da odgovorite na to pitanje? Srbima je to donelo ogroman rizik i cenu, to što ste menjali granice 2008, što ste urušavali Srbiju 1999. godine, a za to ćete da nađete opravdanje u humanitarnoj katastrofi, i što ste menjali opet granice 1991, 1992“, kazao je Vučić.

Predsednik Srbije je dodao: „Svakih deset godina, kada to vama odgovara, vi možete da menjate granice, a kada neko drugi, koga se to tiče, nešto pokuša da uradi mimo vašeg znanja, onda komentarišete da će platiti cenu i da je visok rizik“. Vučić je zatim nastavio: „A koliki je rizik ukoliko do dogovora ne dođe?“ i istakao da suštinski, zamrznuti konflikt ne postoji, jer se, kaže, „zapravo, samo čeka ko će na koga da udari“.

Predsednik Srbije je rekao da on ne želi da ide u ratove i sukobe i da veruje da je britanski ambasador imao dobru nameru. „Ali, čekam da dobijem odgovor što ste menjali granice 2008. godine i što ste u roku od nekoliko dana priznali nezavisno Kosovo suprotno Rezoluciji 1244, suprotno međunarodnom pravu? Zato što je to poseban slučaj. Kada vi nešto odlučite, imate pravo da kažete da je to poseban slučaj, a kada narodi kojih se to tiče o nečemu odlučuju, onda oni nemaju pravo na to“, naglasio je Vučić.

Nastavak možete pročitati u broju 3110.