Српски језик злата вредан
ВУКОВ САБОР У ТРШИЋУ

Традиционална културна манифестације Западне Србије, 90. по реду Вуков сабор, одржан је од 11. до 17. септембра у Лозници и Тршићу, родном месту највећег реформатора  српског језика Вука  Стефановића Караџића,. Први пут је овај Сабор одржан 17. септембра 1933. када је обновљена Вукова кућа и преуређена у спомен-дом.

У новије време Вукову родну кућу годишње посети више од  50.000  ђака и других посетилаца из Србије  и света. Тршић није  посећен само током саборских дана, већ је осмишљено свакодневно подсећање на Вука и његово целокупно дело.  Поред  више изложби, књижевних сусрета, музичко-сценских наступа и других културних дешавања у којима учествује велики број уметника из Србије, током саборских дана наступају и гости из иностранства.  Највећи број манифестација одржавао се у Лозници, а завршна свечаност у Тршићу.

Културно уметнички програми су усмерени  на неговање усменог казивања, традиционалне игре и песме, гусларских  вечери, епску поезије… Село Тршић  има  велику улогу  у осмишљавању програма ове манифестације, због чега она чини део идентитета самог места. Тршић је, иначе, кандидат за најбоље туристичко село на свету, које организује Светска Туристичка Организација.

Поздравну реч на овогодишњем Сабору упутио је Видоје Петровић, градоначелник Лознице, а беседу је одржао патријарх српски Порфирије, који је истакао колико је важно да српски народ сачува свој језик јер кроз језик чувамо свој идентитет и своју државу.

У уметничком програму посетиоци су на отвореној сцени уживали у  програму „Венац игра у славу Вука“ у извођењу ансамбла народних игара и песама Косова и Метохије „Венац“ из Грачанице, и  „Саборско прело и коло за Вука“  у ком је наступио уметник на фрули Влада Баралић,  и културно-уметничка друштва која носе Вуково име из Лознице, Чонопље и Темерина.

Пре саме свечаности, патријарх Порфирије, супруга председника Србије Тамара Вучић и министарка културе Маја Гојковић обишли су Сабор и Цркву брвнару Светог Архангела Михаила.

 

Текст: Срећко  Стојковић.

www.serbiaworld.info