Екстремни терени за екстремне мотористе
XROSS РЕЛИ У ЗАПАДНОЈ СРБИЈИ

Србија је била домаћин прве трке овогодишњег ФИМ Светског првенства у хард ендуру, која је одржана на Златибору од 17. до 20. маја. Једна од најтежих хард ендуро трка у региону, Xross рели, окупио је више од 300 возача из 40 земаља, који су имали прилике да се опробају на 300 километара екстремних терена Таре, Мокре Горе и Златибора, који је и био и центар догађања. Своје границе способности, издржљивост и импозантне физичке и менталне спремности на наше три планине тестирали су најбољи возачи света, а вожене су четири класе: Про, Експерт, Хоби и класа аматера.

Титула најбољег у професионалној конкуренцији припала је и ове године Мануелу Летенбихлеру из Немачке, вицешампиону света, који је овим тријумфом задржао своју лидерску позицију. На другом и трећем месту у ПРО класи били су Шпанац Марио Роман и Бугарин Теодор Кабакчијев.

Церемонија отварања шампионата одржана је у центру Златибора 16. маја свечаним дефилеом возача.На одушевљење гледалаца, дан касније, на Краљевом тргу одржан је прави адреналински спектакл Akrapovič Straight Rhythm финале, посебан изазов и за возаче и за моторе, а за посетиоце јединствена прилика да изблиза посматрају невероватну спретност и концентрацију учесника који су савладавали импровизоване препреке као што су велики балвани, тракторске гуме, бетонске цеви и метални контејнери. Победу на прологу однео је Британац Били Болт, и тако себи обезбедио предност у трци.

Такмичарски дани, 18. 19. и 20. мај, када је на Краљевом тргу уприличено и свечано проглашење победника, били су прави адреналински изазови. Возачима су померане границе издржљивости јер су морали да пролазе непредвидиве и сурове шумске терене, стрме низбрдице и узбрдице уз које су често морали да гурају своје моторе уз помоћ публике. Због лоших временских услова, неки возачи нису успевали да завршавају трке у предвиђеном року. Они којима је то пошло за руком, стизали су блатњави, знојави и уморни али пуни утисака и поносни што су успели да прођу финиш линију.

Првог такмичарског дана возачи су своје снаге одмеравали на обронцима планине Таре а најбоље време постигао је Мануел Летенбихлер. Био је то уједно и најтежи дан на релију, јер је киша падала током целог дана и додатно отежавала трку.

Другог такмичарског дана возаче је очекивала стаза кроз Мокру Гору, а Мануел је однео победу и другог такмичарског дана.

Трећи и завршни дан такмичења одржан је на Златибору, а трка је технички била веома захтевна. И овог пута Летенбихлер је био неухватљив за остале такмичаре, те је тријумфално прошао кроз циљну капију постављену на Краљевом тргу у центру Златибора и недвосмислено потврдио лидерску позицију у генералном пласману.

 

 

Фотографије Предраг Вучковић и Владимир Младеновић,

Xross Hard Enduro Rally

Опширније прочитајте у нашем штампаном издању